Токіо-2020: історична довідка та прев’ю першого дня змагань

1677

30 липня на Олімпійських іграх розпочинаються змагання з легкої атлетики. У перший день у кваліфікаціях виступлять четверо українців – Андрій Проценко зі стрибків у висоту, Микита Нестеренко з метання диска, Ольга Саладуха з потрійного стрибка, Ольга Голодна зі штовхання ядра, – а  також українська змішана естафетна команда 4х400 метрів.

Україна як незалежна держава вперше була представлена на Олімпійських іграх у 1996 році. Тоді, в Атланті, наші легкоатлети виграли одну золоту й три бронзові медалі. Всього з шести Олімпіад, в яких брала участь українська команда з легкої атлетики, в неї 17 олімпійських нагород – дві золоті, три срібні й 12 бронзових.

Тож хто з українців виступить 30 липня?

Стрибки у висоту, чоловіки

Кваліфікація, група А

Початок змагань (за київським часом): 03:15

Кваліфікаційний норматив: 2.30 м або 12 найкращих за результатом

Єдину медаль зі стрибків у висоту серед чоловіків для України за часів незалежності виграв Богдан Бондаренко. В Ріо він став третім. На жаль, один з найсильніших стрибунів у висоту в світовій історії упродовж періоду, коли було відкрите кваліфікаційне вікно на Ігри-2020, був травмований. Вперше в сектор він вийшов за тиждень до його закриття й не встиг ані виконати норматив, ані потрапити в Токіо за рейтингом.

Натомість Україну представлятиме призер чемпіонату світу в приміщенні, чемпіонатів Європи просто неба й у приміщенні, чинний переможець «Діамантової ліги», атлет, в активі якого є стрибок на 2.40 м, Андрій Проценко. На Олімпійських іграх у Ріо він став четвертим (2.33 м).

Ігри в Токіо будуть третіми в кар’єрі Проценка. Перший олімпійський досвід у нього був у 2012 році, й тоді, в Лондоні, як і чотири роки потому в Бразилії, він теж виступав у фіналі.

І якщо олімпійських медалей зі стрибків у висоту в українських легкоатлетів поки що небагато, то число тих, хто потрапив до топ-8, вище. В Афінах-2004 Андрій Соколовський став п’ятим з результатом 2.32 м. Срібло й бронзу тоді виграли атлети, які настрибали на два сантиметри вище – 2.34 м… Сьогодні Соколовський не виступає, але залишається в легкій атлетиці. Зокрема, його можна побачити на багатьох українських змаганнях включно з чемпіонатами України вже в якості судді.

В Лондоні-2012, коли Проценко був восьмим (2.25 м), Бондаренко посів шосте місце (2.29 м) і лише за спробами поступився трьом срібним призерам – канадійцю Дереку Друену, катарцю Мутазу Есса Баршиму й британцю Роббі Грабарзу.

***

Проценко виконав олімпійський норматив в лютому-2021, чим зняв усі питання щодо своєї участі в змаганнях. На комерційному турнірі в Торуні він стрибнув на 2.34 м. В літньому сезоні Андрій неодноразово виступав на етапах «Діамантової ліги»: в Досі був третім, а у Флоренції і Монако посідав четверті місця. Його поки що найкращий результат у літньому сезоні – 2.30 м. На таку висоту він злітав двічі – у Флоренції та на «Меморіалі Іштвана Дюлая» у Секешфегерварі.

Про шлях Проценка до Олімпійських ігор-2020 читайте ТУТ.

А чи знали ви, що…? Довжина планки у секторі для стрибків у висоту дорівнює 4 метрам, у той час як її вага – близько 2 кг. Мінімальний розмір зони для приземлення – 6м х 4м х 70см.

Метання диска, чоловіки

Кваліфікація, група В

Початок змагань (за київським часом): 05:20

Кваліфікаційний норматив: 66.00 м або 12 найкращих за результатом

Українські метальники диска медалей хоч і не мають, але у вісімці найсильніших одного разу були. На перших для нас Олімпійських іграх в Атланті Віталій Сідоров посів сьоме місце (63.78 м).

Микита Нестеренко й досі залишається рекордсменом світу серед юнаків і юніорів, проте на дорослому рівні досягти таких висот йому поки що не вдавалося. На Олімпійських іграх він виступав двічі: в Лондоні-2012 був 34-м у кваліфікації (59.17 м), а в Ріо-2016  посів у ній 23-тє місце (60.31 м). Та цей рік у кар’єрі Нестеренка зовсім не схожий на попередні.

Починаючи з 29 травня, Нестеренко з усіх змагань повертався з результатом вищим, ніж 60 метрів. Більше того, зі старту до старту він лише додавав і всі тільки й робили, що чекали, коли він виконає норматив. А в тому, що це станеться, сумнівів майже не було. Зрештою, на етапі Кубка України 21 червня Нестеренко таки довів до логічного завершення свій кваліфікаційний шлях на Олімпійські ігри і переміг там з особистим рекордом – 66.42 м.

Тож залишається лиш чекати й вірити в те, що прогрес українця продовжиться вже в олімпійському Токіо.

А чи знали ви, що…? Вага диска для змагань серед чоловіків становить 2 кг, а діаметр – 219-221 мм.

Потрійний стрибок, жінки

Кваліфікація, група А

Початок змагань (за київським часом): 13:05

Кваліфікаційний норматив: 14.40 м або 12 найкращих за результатом

У змаганнях з потрійного стрибка за часи незалежності українки піднімалися на п’єдестал тричі. Вперше це сталося у 1996 році, коли з олімпійським рекордом (15.33 м) перемогла Інеса Кравець. У 2000 році бронзу виграла Олена Говорова, яка і в Токіо буде частиною команди, але вже в статусі першої віцепрезидентки ФЛАУ. А в 2012 році у драматичній боротьбі третьою стала й Ольга Саладуха. Саме вона й представить Україну на Іграх-2020.

Свій шлях на Олімпійських іграх Саладуха почала в Пекіні-2008. Тоді з результатом 14.70 м вона посіла сьоме місце. Вже наступного року Ольга стала мамою, а в 2010-му повернулася ще сильнішою. Саладуха тричі поспіль вигравала чемпіонати Європи, була переможницею і бронзовою медалісткою чемпіонатів світу, чемпіонкою Європи в приміщенні, призеркою чемпіонату світу в приміщенні й, звісно, бронзовою призеркою Олімпійських ігор у Лондоні…

…Все це – до 2015 року… Тоді, після чемпіонату світу Ольга була змушена весь свій час приділити відновленню після надскладної травми. Сьогодні вона про це не любить згадувати, та в цьому вже й немає потреби. Повернення було нелегким. Зокрема, на Іграх у Ріо їй не вдалося подолати кваліфікаційний бар’єр. Але неймовірна сила волі й духу – й Ольга знову в світовому топі.

Хтось не вірив, що після такої травми взагалі можна стрибати, але в 2019 році Саладуха знову піднялася на п’єдестал, ставши третьою на чемпіонаті Європи в приміщенні. Хтось почав критикувати її за те, що вона стала депутаткою. Мовляв, потрібно займатися чимось одним, далі так результатів не досягнеш. Але Ольга й тут зламала всі стереотипи, коли посіла п’яте місце на чемпіонаті світу-2019, ставши найкращою (!) з усіх європейок, які виступали тоді в Досі.

За два роки, що минули з вище згаданого чемпіонату світу, Ольга наполегливо тренувалася, але майже не виступала. Вперше вона вийшла в сектор на етапі «Діамантової ліги» в Досі, де з 14.04 м стала шостою. Цей результат, щоправда, не пішов в офіційну статистику, адже вітер у тій спробі трішки перевищував допустимі норми (+2.2 м/с). Тож SB залишаються показані там же 13.92 м.

Після цього в Ольги ще був чемпіонат України, але тоді Саладуха вдягнула нове взуття і це зіграло ключову роль. Вона так і не змогла підібрати розбіг у фіналі. Як розповідала потім, навіть не очікувала, що відчуття в нових шипівках будуть настільки відрізнятися. Проте з тих змагань уже пройшло достатньо часу й для того, щоб звикнути до нового взуття, й для того, щоб максимально присвятити себе заключному етапу підготовки.

В Токіо суперниці в Саладухи надзвичайно сильні. Чого варта лише венесуелка Юлімар Рохас, яка невпинно, сантиметр за сантиметром наближається до світового рекорду Інеси Кравець (15.50 м). На сьогодні її  РВ – 15.43. Проте попри це, Ольга вийде в сектор боротися. До цих Ігор вона готувалася довгі роки, і в Японію їде, щоб втілити в життя свою мрію та показати все, на що вона здатна.

А чи знали ви, що…? Ширина планки для відштовхування дорівнює 20 см, довжина – 1.22 м, а ширина пластиліну на ній – 10 см; ширина ями з піском – 2.75-3 м.

Штовхання ядра, жінки

Кваліфікація, група А

Початок змагань (за київським часом): 13:25

Кваліфікаційний норматив: 18.80 м або 12 найкращих за результатом

У змаганнях зі штовхання ядра в українок поки що немає жодної олімпійської медалі. В 1996 році Віта Павлиш зупинилася в кроці від бронзи, п’ятьма сантиметрами поступившись росіянці Іріні Худорожкіній. Це був єдиний раз, коли українкам вдавалося пробитися до вісімки найсильніших.

Ольга Голодна виступить на Олімпійських іграх вдруге. В Ріо вона була 27-ю в кваліфікації (16.83 м) і тоді не приховувала сліз розпачу. Але в своїй кар’єрі Голодна ставала чемпіонкою Європи серед молоді і двічі виступала у фіналах дорослих чемпіонатів Європи – у 2014 році була десятою, а в 2016-му – дев’ятою.

Цього року Голодна показала другий результат у кар’єрі й уперше з 2017 року штовхнула ядро за 18 метрів – 18.56 м.

А чи знали ви, що…? Вага ядра у змаганнях серед жінок – 4 кг, діаметр – 95-110 мм.

Змішана естафета 4х400 метрів

Перше коло, забіг 2

Початок змагань (за київським часом): 14:12

Формула виходу до фіналу: 3 перші команди з кожного забігу й 2 за часом

Ця дисципліна дебютує на Олімпійських іграх-2020. Українська команда на шляху до Токіо двічі била національний рекорд. Зрештою, в Японію наша команда приїхала з результатом 3:14.06 хв. Його наші атлети показали в Ерзурумі 27 червня. Тоді поряд з досвідченими Катериною Климюк і Аліною Логвиненко бігли ще зовсім юні Олександр Погорілко й Микита Барабанов.

Хто вийде на старт у Токіо, дізнаємося вже зовсім скоро. А поки що можемо сказати, що бігтимуть наші атлети по четвертій доріжці, а серед суперників у них команди з Польщі, Індії, Ямайки, Великої Британії, Італії, Бразилії та Нідерландів.

А чи знали ви, що…? Довжина естафетної палички – 28-30 см, вага – не менше 50 г, а діаметр – 4 см. Коридор для її передачі в естафеті 4х400 метрів дорівнює 20 метрам.

Трансляцію змагань дивіться на UA:Перший та на Суспільне|Спорт.

Розклад змагань і результати