Токіо-2020: історична довідка та прев’ю другого дня змагань

1394

Олімпійські ігри в Токіо тривають. У другий день змагань Україна буде представлена в трьох легкоатлетичних дисциплінах – бігу на 400 метрів з бар’єрами і метанні диска серед жінок, а також зі стрибків у довжину серед чоловіків.

400 метрів з бар’єрами, жінки

Перше коло

Початок змагань (за київським часом): забіг 1 – 03:00 (Вікторія Ткачук), забіг 2 – 03:08 (Анна Рижикова), забіг 3 – 03:16 (Марія Миколенко)

Формула виходу до фіналу: 4 перші з кожного забігу і 4 за часом

Єдину олімпійську медаль з бігу на 400 метрів з бар’єрами за часів незалежності Україні принесла Тетяна Терещук-Антипова. В Афінах-2004 вона виграла бронзу з тодішнім рекордом України – 53.44 с. Чотирма роками раніше, в Сіднеї, вона фінішувала п’ятою і також з результатом з 54 секунд – 53.98 с.

У Пекіні-2008 12 сотих секунди не вистачило Анастасії Рабченюк для того, щоб піднятися на третю сходинку п’єдесталу. З результатом 53.96 с вона четверта

Національний рекорд Терещук-Антипової у цьому олімпійському сезоні перевершила призерка чемпіонатів Європи і фіналістка чемпіонатів світу Анна Рижикова. На етапі «Діамантової ліги» в Стокгольмі вона промчала дистанцією за 52.96 с. Після змагань Анна зізнавалася, що вони з тренером готувалися до того, щоб бити рекорд, але при цьому не очікували, що він буде з 53 секунд!

У кар’єрі Рижикової поки що лише одна Олімпіада. У Лондоні вона вийшла до півфіналу з бігу на 400 метрів з бар’єрами, а у складі естафетної четвірки 4х400 метрів після дискваліфікації росіянок стала бронзовою призеркою.

Для Вікторії Ткачук Ігри в Токіо також будуть другими в кар’єрі. Вона дебютувала в Ріо, вийшовши там до півфіналу. В це олімпійське міжсезоння Вікторія змінила тренера, а нинішнього сезону наблизилася до результату з 54 секунд.

Більше про олімпійський шлях Вікторії Ткачук до Токіо читайте ТУТ.

Для Марії Миколенко це буде дебют на Олімпійських іграх, проте міжнародний досвід виступів у неї вже є. На чемпіонаті Європи-2018 українка бігла у півфіналі, а наступного року на Всесвітній Універсіаді фінішувала четвертою.

У Токіо Миколенко відібралася за світовим рейтингом. У першому колі їй дісталася четверта доріжка. По сусідній, п’ятій, бігтиме сама Сідні МакЛафлін – рекордсменка світу і єдина жінка в історії, яка показала на дистанції 400 метрів з бар’єрами результат з 52 секунд (51.90 с).

А чи знали ви, що…? На 400-метровому колі встановлено десять бар’єрів. У змаганнях серед жінок їхня висота – 76.2 м. Відстань від старту й до першого бар’єра – 45 м, між бар’єрами – 35 м, а між останнім бар’єром і фінішною лінією – 40 м.

Метання диска, жінки

Кваліфікація, група А

Початок змагань (за київським часом): 03:30

Кваліфікаційний норматив: 64.00 м або 12 найкращих за результатом

Олімпійську нагороду до скарбнички української команди в Пекіні-2008 поклала Олена Антонова. Тоді вона стала третьою, але після дискваліфікації суперниці медаль перетворилася на срібну. А за чотири роки до того, на Іграх в Афінах, Антонова посіла четверте місце.

У Токіо Україну представить Наталія Семенова, одна з найдосвідченіших атлеток нашої збірної. Вперше на Олімпійських іграх вона виступила ще в 2004 році. З того часу Наталія не пропускала жодних з них. У Пекіні-2008 для потрапляння до 12-ки фіналісток їй не вистачило лише однієї позиції. У Лондоні вона була 17-ю, а в Ріо – 15-ю.

Цього сезону Семенова неодноразово метала за 60 метрів. Були в її кар’єрі й необхідні для «прямої» кваліфікації 64 метри, проте за цю позначку востаннє вона відправляла диск у 2017 році. А у 2021-му її SB дорівнює 63.63 м.

А чи знали ви, що…? Вага диска у змаганнях жінок – 1 кг, діаметр – 180-182 мм. Діаметр кола – 2.5 м.

Стрибки в довжину, чоловіки

Кваліфікація, група А

Початок змагань (за київським часом): 13:10

Кваліфікаційний норматив: 8.15 м або 12 найкращих за результатом

Олімпійські ігри-2000 були поки що найуспішнішими для українських стрибунів у довжину. Роман Щуренко тоді виграв бронзову медаль (8.31 м), а Олексій Лукашевич зупинився лише в кроці від п’єдесталу, ставши четвертим (8.26 м).

У Токіо Україну представить Владислав Мазур. Олімпійський норматив був вищим, ніж особистий рекорд Мазура, проте він зміг відібратися на Ігри за світовим рейтингом.

У березні Мазур став четвертим на чемпіонаті Європи в приміщенні, стрибнувши на позначку абсолютного особистого рекорду – 8.14 м. Влітку перелетіти за вісім метрів йому поки що не вдавалося, проте максимально наблизитися до них він зміг на представницькому турнірі в Генгело (7.99 м).

У Токіо вже виступила дружина Мазура білоруска Віолета Скворцова. На жаль, їй не вдалося подолати кваліфікацію з потрійного стрибка. Й тепер Владислав, певне, кине всі сили на те, щоб у їхньої сім’ї був бодай один олімпійський фінал-2020. І хоч завдання не з легких, але, сподіваємося, виконати його все ж буде можливо.

А чи знали ви, що…? Ширина планки для відштовхування дорівнює 20 см, довжина – 1.22 м, а ширина пластиліну на ній – 10 см; ширина ями з піском – 2.75-3 м.

Трансляцію змагань дивіться на UA:Перший та на Суспільне|Спорт.

Розклад змагань і результати