Перемоги фаворитів і драматичні розв’язки на юніорському чемпіонаті України в приміщенні

2000
Фото зі сторінки Олени Борисюк у соціальних мережах

Де ще можна відкрити нові імена, як не на юнацьких і юніорських змаганнях. Одні з таких, юніорський чемпіонат України з легкої атлетики в приміщенні, 22-23 січня відбувся в Сумах. І подивитися там було на кого.

Вже традиційно неабияку увагу до себе привертали змагання зі спортивної ходьби, адже там на старт вийшли учасники й учасниці юніорських чемпіонатів Європи й світу, серед яких багаторазова рекордсменка України у своїх вікових категоріях Валерія Шоломіцька. Вихованка Олени Борисюк і цього разу була поза конкуренцією, вигравши 5000 метрів з результатом 22:48.70 хв і більш ніж на дві хвилини випередивши Вікторію Діжак.

Серед юніорів прогнозовано переміг учень Олексія і Людмили Шелест Микола Рущак. Дистанцію 5000 метрів він пройшов за 21:08.80 хв.

Тетяна Степанова – тренерка, яка призвела до бронзової медалі Оліміпйських ігор стрибунку у висоту Ярославу Магучіх. Але рекордсменка України не єдина її учениця. Вона також працює з іншими атлетами, серед яких і її син, бар’єрист Назар Степанов. Ще минулого року він почав досить гучно заявляти про себе на українській арені й у Сумах продовжив зміцнювати лідерство. Назар виграв 11 сотих у Андрія Шагаєва, фінішувавши першим з бігу на 60 метрів з бар’єрами (8.20 с).

У юніорок 60-метрівку з бар’єрами першою подолала Анісія Лочман (8.78 с), яка донедавна змагалася зі стрибків у висоту, але все ж вирішила спробувати сили з багатоборства й під дбайливим наглядом своїх тренерів, Ірини Пустовойт і Сергія Копанайка, минулого року навіть відібралася та виступила на юніорському чемпіонаті Європи в цій дисципліні. В Сумах вона зосередилася на окремих видах й до бар’єрного золото додала також срібло на “гладкій” 60-метрівці (7.68 с), поступившись лише Діані Гончаренко (7.59 с).

За відсутності в змаганнях з п’ятиборства Лочман, Анастасія Матузна виходила на старт відвертою фавориткою змагань. Проте цей статус ще потрібно було підтвердити, що вона успішно й зробила, набравши за сумою всіх видів 3720 очок. Бар’єр у 3000 очок також подолала Анастасія Прокопенко, ставши другою (3131).

Серед семиборців впевнену перемогу здобув  Олександр Блонський (4916 очок). Данило Дубина (4660) та Артем Міщенко (4600) посіли друге й третє місця.

Без несподіванок завершився і фінал з бігу на 60 метрів серед юніорів, де переміг Олександр Сосновенко (6.93 с). Сергій Багарада фінішував у одній десятій позаду.

Надзвичайно видовищною, напруженою і водночас драматичною виявилася боротьба в секторі для штовхання ядра. Перед заключною спробою Марія Ларіна лідирувала з результатом 14.03 м, але в шостій на перше місце з особистим рекордом (14.07 м) вийшла Дар’я Козачок. До честі Ларіної, вона не знітилася й зуміла дати гідну відповідь суперниці, проте для перемоги цього не вистачило. Чемпіонку й срібну медалістку розділив лише один сантиметр – 14.07 і 14.06 м відповідно!

У секторі для стрибків з жердиною дещо несподівано Ілля Шух не впорався зі стартовими 4.15 м, натомість Ілля Бобровник стартове хвилювання подолав, впевнено перелетівши над планкою на висоті, яка не підкорилася більше жодному з атлетів, – 4.55 м. Зрештою, переможними для спортсмена стали 4.75 м. Серед юніорок перемогла Анна Дудніченко (3.70 м).

З подвійним інтересом стежимо з потрійним стрибком серед жінок, адже зовсім нещодавно про завершення кар’єри офіційно оголосила багаторічна лідерка збірної Ольга Саладуха. Й хто, нехай не зараз, але найближчим часом займе це місце, залишається відкритим питанням. На юніорському чемпіонаті України в приміщенні поза конкуренцією була Альона Часс. Вона стала єдиною, хто приземлився за позначкою 13 метрів – 13.08 м. Олександра Чернуха друга – 12.75 м.

Серед юніорів боротьба за перемогу в цьому секторі розгорнулася між Олександром Айком і Микитою Нарольським. Зрештою, золото виграв Айко (15.35 м). Нарольський другий (15.17 м).

У секторі для стрибків у висоту серед юніорів відразу три атлети подолали 2.01 м, тож переможця довелося визначати за спробами. За ними першим став Павло Козловський. Кирил Луценко та Іван Литовченко посіли друге й третє місця відповідно. Серед юніорок виграла Марина Ковтунова (1.81 м) й залишила позаду Вероніку Крамаренко та Марію Алєйнікову. Атлетки подолали 1.74 м, проте якщо Алєйнікова впоралася з цією висотою з другої спроби, то Крамаренко перелетіла її з першої і за цим показником виграла срібло.

Нікіта Маслюк оформив чемпіонство зі стрибків у довжину (7.30 м), а наступного дня виграв також фінал з бігу на 200 метрів (22.53 с). У юніорок найшвидше дистанцію подолала Еліна Пристинська (24.74 с).

Уляна Рачинська перемогла з бігу на 1500 метрів (4:29.91 хв). Юлія Петрик (4:32.20 хв) фінішувала другою, а вже наступного дня надзвичайно впевнено виграла дистанцію 3000 метрів (9:49.10 хв).

Всього участь у змаганнях взяли 419 атлетів і атлеток з 24 областей України та міста Києва. Ознайомитися з усіма результатами, а також переглянути профайли атлетів, дізнатися, за які області вони виступають та в кого тренуються, можна за ТУТ.

Попередня статтяДо 90-річчя фіналістки Оліміпйських ігор і відомої журналістки Людмили Радченко
Наступна статтяВиступати чи пропускати, або плани суперників українців