Марина Бех-Романчук: “Стрибала з єдиною думкою: ця медаль має бути не для мене, а для моєї країни”

1980
Фото (с)Twitter European Athletics / @EuroAthletics

Марина Бех-Романчук принесла Україні другу медаль чемпіонату світу з легкої атлетики в приміщенні. Доки хтось зі скепсисом ставився до плану Марини й Вадима Крушинського виступати в двох дисциплінах, як і взагалі змагатися цього сезону з потрійного стрибка, тандем спортсменки й тренера спокійно виконував свою роботу й ішов до цілі.

Виступаючи з потрійного стрибка вперше на міжнародній арені, Бех-Романчук у заключній спробі стрибнула на недосяжні для більшості суперниць 14.74 м й виграла срібло. Обіграти її вдалося лише рекордсменці світу й олімпійській чемпіонці Юлімар Рохас з Венесуели, яка також у заключній спробі побила свій же світовий рекорд у прміщенні – 15.74 м. Бронза в Кімберлі Вільямс з Ямайки (14.62 м).

“Я дуже щаслива! Це високий результат для мене. І він, як і ця медаль, – для України й для наших людей, – сказала після виступу журналістам Марина Бех-Романчук. – Насправді, ми планували пропускати зимовий сезон. Але пройшло трішки часу й ми подумали, чому б не поекспериментувати.

В принципі, ми завжди виконуємо роботу для потрійного, але її невелика кількість і вона для загального розвитку. Побачивши, що тренування вдаються непогано, хоча на той момент їх було всього три, виступила на командному чемпіонаті України. Тоді показала 14.34 й тенер запропонував виступити на чемпіонаті світу, адже норматив був. Я на це відреагувала з посмішкою: два види в один день, ще й потрійний не надто тренований. Але погодилася.

Сьогодні спочатку потрібно було піймати доріжку й зрозуміти, що взагалі відбувається навколо, адже я вперше в житті на такому старті й мала підготуватися до потрійного так, щоб вийти вже в бойовому стані. У мене такого досвіду немає і я його лише набуваю. Коли почали стрибати заключні три спроби у вісімці, мені стало значно легше: змагання трішки прискорилися, я більше зрозуміла ситуацію, як потрібно діяти. В третій спробі вже відчула стрибок. Завданням було лише потрапити на планку.

Але найважливіше, що хочу сказати: я стрибала з єдиною думкою. Думкою про те, що ця медаль має бути не для мене, а для моєї країни. Лише завдяки військовим і людям, які докладають стільки зусиль для того, щоб моя країна вистояла, я можу бути тут. Заради них я маю викластися максимально й показати, що ми сильні. Дуже сильні!”

На цьому виступи Марини Бех-Романчук у Белграді не завершуються. Вже у вечірній частині програми, о 18:37 за київським часом, вона вийде боротися в секторі для стрибків у довжину.

Попередня статтяЯна Гладійчук: “Погано розумію, що відбувалося в секторі, оскільки мої думки й серце – в Україні”
Наступна статтяШістка Бех-Романчук та світові рекорди Дуплантіса й Голловея на завершення чемпіонату світу в приміщенні