Боротьба за Україну продовжується, або яким був для нашої команди другий день чемпіонату світу

1814
Фото (c)Getty Images for World Athletics

Поляк Павел Файдек продовжив безпрограшну серію на чемпіонатах світу, яку він розпочав ще в 2013 році. В Юджині, метнувши молот на позначку найкращого результату сезону в світ (81.98 м) він виграв п’ятий титул поспіль. Наймолодший учасник фіналу, українець Михайло Кохан, з найкращим результатом сезону (78.83 м) сьомий.

«Я показав найкращий результат сезону й цим задоволений, але не особистий рекорд, і це трішки засмучує. А з іншого боку, навіть повторивши РВ, сьогодні я б не був у призовій трійці, – говорить Михайло Кохан. – Я приїхав у Юджин за два дні до змагань. Вважаю, для нас було правильним рішенням не їхати на збір і прибути відразу сюди. І найкращий результат сезону, думаю, це підтверджує.

Попереду чемпіонат Європи. Планував готуватися до нього вдома, але напередодні до Дніпра прилетіло багато бомб і невідомо, як там буде далі».

Крім фіналу з метання молота у другий день чемпіонату світу з легкої атлетики, який триває в Орегоні, Україна була представлена ще в кількох кваліфікаційних змаганнях.

Так, Марина Бех-Романчук з першої спроби подолала кваліфікацію з потрійного стрибка (14.54 м).

«Зробили все, що хотіли, й тепер налаштовуємося на фінал, – сказала після кваліфікації Марина Бех-Романчук. – Мені імпонує сектор, люди добре вболівають, а для мене це дуже важливо. Це те, чого мені не вистачало в Токіо, адже я люблю співпрацювати з публікою і це додає емоцій. На фіналі, впевнена, буде ще більше людей, адже він відбуватиметься ввечері».

Ярослава Магучіх і Ірина Геращенко з першої спроби подолали 1.93 м й кваліфікувалися до фіналу.

«Дуже рада, що потрапила до фіналу, адже це значить, що моя боротьба за Україну продовжується. Я й далі можу захищати її честь, виходячи в сектор на чемпіонаті світу, – говорить Ярослава Магучіх. – Перед кваліфікацією розмовляла з татом (він залишився в Україні) й кажу йому, що 19 липня, можливо, у мене буде фінал. На що він мені сказав, щоб я взагалі забула таке слово «можливо». Фінал обов’язково буде. Я дуже ціную його підтримку й близьких мені людей. Та й на трибунах тут просто чудова атмосфера!

Перед чемпіонатом світу наша команда тренувалася в Чула-Вісті. Нас дуже добре там приймали, й хотілося б за це вкотре подякувати».

«Трішки хвилювалася, адже це мій четвертий чемпіонат світу і я ще жодного разу не виходила до фіналу. Це трішки тиснуло, але я намагалася зосередитися на стрибках і атмосфері змагань, – говорить Ірина Геращенко. – Готуватися було складно психологічно. Після того, як почитаєш новини, потрібен час, щоб знову ввійти в колію. Я вдячна захисникам і захисницям, які зараз відстоюють нашу землю, обороняють свободу. Наша робота важлива, їхня робота – безцінна».

Ще одна українка, Юлія Левченко, зупинилася лише в кроці від фіналу. Число фіналісток замкнули атлетки, які стрибнули на 1.90 м, але з першої спроби. Юлія подолала висоту з третьої і, на жаль, припинила боротьбу на чемпіонаті.

«Рада бути на чемпіонаті світу, це завжди чудовий досвід. Можливо, не вдалося реалізувати деякі моменти, але я отримувала насолоду. Дуже рада за дівчат, які пройшли до фіналу, тому в мене вже є плани на вечір 19 липня – я вболіватиму за них на трибунах, – говорить Юлія Левченко. – Насправді, для нас є дуже великою фортуною те, що ми зараз маємо змогу тут змагатися й представляти нашу країну».

Лише в секунді від національного й особистого рекорду з бігу на 3000 метрів з перешкодами в першому колі змагань пробігла Наталія Стребкова (9:25.85 хв). Але навіть такого результату виявилося замало для продовження боротьби.

«Погода була супер. Хмарно, 19 градусів – це чудово для бігу. Я пробігла лише на секунду гірше рекорду України й, відверто кажучи, очікувала, що такого часу буде достатньо для фіналу, але рівень результатів у світі росте. Власне, як і мій, чому я радію. Та настав такий перод, коли цього стало недостатньо.

Мені є над чим працювати, є резерви для поліпшення результати. Наприклад, через війну цього року я не була в горах. Тренувалася за кордоном, але на два тижні перед «Діамантовою лігою» у Стокгольмі, де і встановила рекорд, приїхала додому, адже дуже скучила за сім’єю, чоловіком. У цей час довелося готуватися під звуками сирен, коли ти біжиш і не знаєш, що тобі робити, чи прилетить щось. Але ця зустріч з близькими для мене людьми стала ніби рестартом. Я з новими силами поїхала далі на змагання», – сказала Наталія Стребкова.

Всі результати чемпіонату світу-2022 з легкої атлетики