ФЛАУ отримала нагороду Європейської легкої атлетики

1121
Фото (с)European Athletics via Getty Images

Федерація легкої атлетики України отримала нагороду Європейської легкої атлетики для національних федерацій. Її генеральній секретарці ФЛАУ Іоланті Хропач на урочистій церемонії Golden Tracks, яка 22 жовтня відбулася в Таллінні, вручили президент Світової легкої атлетики Себастьян Кое та член Виконавчого комітету ЕА Мартон Дюлай.

В.о. президента ФЛАУ Євген Пронін та генеральна секретарка ФЛАУ Іоланта Хропач / Фото (c)LOC for European Athletics

«З початку повномасштабної війни, яку росія почала проти України, вся легкоатлетична родина об’єдналася навколо нас. З перших днів нам допомагали й підтримували як Світова та Європейська легка атлетика, так і національні федерації різних країн. Ми безмежно вдячні всім і кожному за це! – говорить Іоланта Хропач. – Ми мріємо, що, вигравши, зможемо зібрати всіх, хто нам допомагав, в Україні, на такій же чудовій церемонії, і подякувати кожному особисто та відсвяткувати разом нашу перемогу.

Але сьогодні був той вечір, коли відзначили нас і нашу діяльність. І це було настільки приємно та щемно, що мені ледь вдалося стримати сльози. Небагато хто знає, скільки ми насправді зробили за цей час і чого це нам коштувало. Але ми бачили мету, ми хотіли, щоб наші атлети були в безпеці, мали змогу тренуватися, виступати та прославляти Україну. І це нагорода всієї легкої атлетики України. Й сьогодні вона особливо цінна».

Найкращі легкоатлетка й легкоатлет 2022 року в Європі Фемке Бол і Якоб Інґебріґтсен / Фото (c)European Athletics via Getty Images

На церемонії традиційно відзначали й найкращих легкоатлетів і легкоатлеток року. Цьогорічна трійка фіналісток у категорії «Легкоатлетка року в Європі» була надзвичайно сильною. До неї ввійшли українська стрибунка у висоту Ярослава Магучіх, бігунка на 400 метрів з бар’єрами Фемке Бол з Нідерландів та бельгійська семиборка Нафіссату Тіам. Цікаво, що кожна з них у різні роки перемагала у категорії «Зірка, яка сходить». Цього ж вечора нагороду виграла Фемке Бол.

Бол стала третьою голландкою, яка перемогла в номінації «Легкоатлетка року в Єровпі». До неї цю нагороду двічі поспіль вигравала Дафне Скіпперс (2014 і 2015) та Сіфан Гассан (2021).

На чемпіонаті Європи в Мюнхені Бол спочатку перемогла з бігу на 400 метрів з результатом 49.44 с, який став найшвидшим переможним часом на континентальних першостях за останні 36 років, а після цього піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу також з бігу на 400 метрів з бар’єрами (52.67 с). Нагадаємо, що тоді срібло й бронзу виграли дві українки – Вікторія Ткачук і Анна Рижикова.

Але й на цьому Бол не зупинилася й привела до золота з бігу 4х400 метрів жіночу команду Нідерландів, яка до того ж встановила національний рекорд (3:20.87 хв).

Крім того Бол виграла два срібла чемпіонату світу з бігу на 400 метрів з бар’єрами та в складі змішаної естафетної команди 4х400 метрів та ще два на чемпіонаті світу в приміщенні (400 метрів і в складі жіночої естафетної команди 4х400 метрів).

Фіналістка в номінації “Найкраща легкоатлетка року в Європі” Ярослава Магучіх і Назар Степанов / Фото (c)European Athletics via Getty Images

Здобутки Ярослави Магучіх цього сезону також були вражаючими. Менше ніж за місяць з початку повномасштабної війни в Україні вона перемогла на чемпіонаті світу в приміщенні, потім виграла срібло чемпіонату світу просто неба та стала чемпіонкою Європи зі стрибків у висоту. На завершення сезону учениця Тетяни Степанової перемогла у фіналі «Діамантової ліги» й, зрештою, саме вона очолила топ-листи світового сезону як у приміщенні, так і просто неба.

Серед чоловіків уперше в історії переможців було відразу два – норвежець Якоб Інґебріґтсен та швед Арманд Дуплантіс.

«Це дещо нагадує 2018 рік, коли ми обоє перемогли в номінації «Зірка, яка сходить». Це честь виграти нагороду разом з Мондо, враховуючи його досягнення на світовому і європейському рівнях», – зазначив Інґебріґтсен.

Окрім титулів чемпіона світу в приміщенні й просто неба та чемпіона Європи Дуплантіс також тричі бив світові рекорди, включно з його 6.20 м на чемпіонаті світу в приміщенні в Белграді та 6.21 м на чемпіонаті світу в Юджині.

Інґебріґтсен почав рік зі світового рекорду в приміщенні з бігу на 1500 метрів в Льєвані (3:30.60 хв), а продовжив сріблом з бігу на 1500 метрів на чемпіонаті світу в приміщенні, сріблом з бігу на 1500 метрів і золотом на 5000 метрів на чемпіонаті світу та переможним дублем на цих дистанціях на чемпіонаті Європи.

Переможці в номінації “Зірка, яка сходить” Міколас Алекна й Елена Ценгко / Фото (c)European Athletics via Getty Images

У номінації «Зірка, яка сходить» перемогли дискобол Міколас Алекна з Литви та метальниця списа Еліна Ценгко з Греції. Обоє виграли золоті медалі на чемпіонаті Європи у віці 19 років і стали в своїх дисциплінах наймолодшими переможцями змагань в історії.

Більше читайте на сайті Європейської легкої атлетики.