Федерація легкої атлетики України – володарка нагороди президента Світової легкої атлетики

1067

Нагороду президента Світової легкої атлетики в 2022 році присуджено Федерації легкої атлетики України. Про це стало відомо під час засідання Ради Світової легкої атлетики в Римі, 30 листопада.

«Не можу уявити, хто в 2022-му більш гідний цієї нагороди, – говорить президент Світової легкої атлетики Себстьян Кое. – Те, що зробили президент Федерації легкої атлетики України, тренери й атлети, заслуговує на повагу й визнання».

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого цього року більшість топ-атлетів і атлеток України втратили можливість тренуватися, не кажучи вже про змагання. Проте вони проявили неймовірну стійкість і, скориставшись допомогою, зокрема Фонду, створеного Світовою легкою атлетикою, Фундацією міжнародної атлетики та Асоціацією Діамантової ліги, продовжили йти до мети й своїми виступами та інтерв’ю заявляти на весь світ про Україну й події в ній.

Українські елітні атлети змогли знайти можливості для тренування в Європі та решті світу, що дало змогу виступати на міжнародних змаганнях найвищого рівня та вигравати медалі на них. Серед них і золоті – Ярослави Магучіх зі стрибків у висоту на чемпіонаті світу в приміщенні та чемпіонаті Європи й Марини Бех-Романчук з потрійного стрибка на чемпіонаті Європи.

«Наша країна й федерація наразі в найскладніших умовах за всю історію, – говорить в.о. президента ФЛАУ Євген Пронін. – Проте ми розуміємо, що спорт повинен не лише жити. Він повинен розвиватися. Це складно, але ми плануємо щонайменше п’ять спортивних заходів в Україні в грудні.

Більшість наших легкоатлетів наразі перебувають у різних куточках Європи, й ми вдячні Світовій і Європейській легкій атлетиці за допомогу. Все досить складно, проте ми знаємо, яка у нас мета і як її досягти.

Коли лише почалася війна, Виконком ФЛАУ не планував, що атлети братимуть участь у змаганнях. Проте подумавши кілька днів, я звернувся до його членів з проханням змінити це рішення, оскільки відчував, що наші спортсмени все ж повинні представляти Україну на турнірах.

Зрештою, на кожному чемпіонаті цього року наші легкоатлети й легкоатлетки вигравали медалі, на їхню честь піднімався прапор і звучав гімн. Але що важливо, це дало нам можливість говорити з міжнародними медіа й розповідати їм про те, що відбувається в Україні».

«Ваші спортсмени за підтримки вас, вашої федерації і тренерів продемонстрували цього року неймовірну стійкість, і я відчував себе просто зобов’язаним вручити цьогорічну нагороду президента саме українській федерації, – звернувся Себастьян Кое до Євгена Проніна. – Це не лише про федерацію. Це й тренери, й адміністративний склад, і підтримка, яку ви мали на рівні уряду. Ця нагорода для всіх вас, і особливо для вас, Євгене, за ті екстраординарні зусилля, яких ви доклали для того, щоб атлети мали змогу тренуватися й змагатися. Це один з найвизначніших внесків, які були зроблені в наш спорт за довгий час».

Нагадаємо, що Геннадій Зуєв отримав тренерську нагороду Світової легкої атлетики, а серед претендентів на нагороду за Чесну гру є наші стрибуни у висоту Ярослава Магучіх і Андрій Проценко.

За матеріалами World Athletics