Перший старт – і місце в трійці: Марина Бех-Романчук відкрила сезон

643
Фото (c)Ulf Schiller/athletix.ch

27 січня етапом у Карлсруе розпочалася Золота серія Світового легкоатлетичного туру в приміщенні-2023. Основні надії на цьому турнірі українці пов’язували з Мариною Бех-Романчук, яка змагалася з потрійного стрибка. І, як показав турнір, недаремно.

Вихованка Вадима Крушинського, не рахуючи кількох стартів у дитинстві, лише минулого року спробувала свої сили з потрійного стрибка, й одразу ввірвалася до світової еліти, вигравши срібло чемпіонату світу в приміщенні. А влітку й узагалі стала чемпіонкою Європи з результатом 15.02 м.

Попередні сезони Бех-Романчук починала зі спринту. Проте 2023-й не схожий на інші. Через війну його вона відкрила не в рідній Україні, а в Німеччині. І не зі звичних для останніх років 60 метрів, а з потрійного стрибка й відразу на турнірі світового топ-рівня.

Почавши з заступа, Бех-Романчук з кожною спробою лиш поліпшувала результат. Зрештою, на шосту вона виходила, посідаючи третє місце зі стрибком на 14.41 метр. Полетіти ще далі в заключній спробі Марині не вдалося, проте вона знову приземлилася на позначці, близькій до цього показника (14.38 м), зберегла третю сходинку й вкотре довела, що по праву входить до світового топу. А перемогла в Карлсруе з найкращим результатом сезону в світі кубинка Ліадагміс Повела (14.64 м). Її співвітчизниця Лейяніс Перес-Ернандес друга (14.45 м).

***

У секторі для стрибків у довжину в досить іменитій компанії свої сили спробувала Інна Сидоренко. На жаль, з шести спроб спортсменки вдалою була лише одна. З результатом 5.51 м вона замкнула вісімку учасниць. А перемогла з найкращим результатом сезону в світі сербка Івана Вулета (6.76 м).

«Коли ти перемагаєш, то повинен радіти принаймні місцю. Це були мої перші змагання нинішнього сезону, і я стрибала з короткого розбігу. Зараз кінець січня, й у мене ще достатньо часу до чемпіонату Європи в приміщенні для того, щоб попрацювати над швидкістю й довгим розбігом. Зараз же я сфокусувала увагу на деяких технічних деталях», – сказала Вулета організаторам. І додала, що цього сезону сподівається стрибнути в приміщенні на сім метрів.

***

У лідери світового сезону в приміщенні вийшли також ефіоп Абдіса Файїса, який пробіг 3000 метрів за 7:40.35 хв, та його співвітчизниця Лемлем Гайлу, яка була найшвидшою на цій дистанції серед жінок (8:37.55 хв). Змінилося ім’я й на першому рядку світового топ-листа сезону з бігу на 800 метрів. Його очолила словенка Аніта Горват, яка подолала дистанцію з особистим рекордом (2:00.44 хв) й на дві сотих секунди випередила ефіопку Фревейні Гайлу. Першу трійку замкнула швейцарка Лоре Гоффманн (2:01.40 хв).

Впевнену перемогу й також з найкращим результатом сезону в світі завоював британець Джордж Міллз, подолавши 1500 метрів за 3:35.88 хв.

Після етапу в Карлсруе на першому рядку світового топ-листа сезону стоять імена відразу трьох стрибунів з жердиною. Американець КейСі Лайтфут, австралієць Кьортіс Маршалл і грек Еммануіл Караліс подолали 5.83 м й на один сантиметр поліпшили результат американця Сема Кендрікса, який він показав двома днями раніше в Коттбусі. Проте переможець цього вечора був лише один. За спробами першим став Лайтфут. Маршалл і Караліс посіли друге й третє місця відповідно.

***

Хоч і без найкращих результатів сезону в світі, але не менш цікавою була боротьба в секторі для штовхання ядра. Переможницю Ауріол Донгмо з Португалії та канадійку Сару Міттон, яка стала другою, розділили лише два сантиметри – 18.90 м і 18.88 м відповідно.

А чи не найяскравішим виступом вечора стала перемогла британки Діни Ашер-Сміт з бігу на 60 метрів. Саме цією дистанцією і завершувався етап у Карлсруе. Її Ашер-Сміт виграла, повторивши рекорд змагань, який був встановлений ще в 1996 році, та побивши національний рекорд Великої Британії – 7.04 секунди. У п’яти сотих позаду фінішувала полька Єва Свобода, а швейцарка Мужінга Камбунджі замкнула першу трійку (7.11 с).

У першому колі змагалася також українка Вікторія Ратнікова, проте 7.52 с забракло для виходу у фінал. На цій стадії бігла й олімпійська чемпіонка зі стрибків у довжину німкеня Малайка Мігамбо. Вона фінішувала перед Ратніковою з часом 7.43 с, чого теж не вистачило для продовження боротьби. Проте виступом атлетка залишилася задоволеною.

«Тренування були досить непоганими, і, судячи з них, сьогодні результат міг бути навіть трішки вищим. Проте в мене попереду ще є кілька стартів, де я можу поліпшити час. Крім того, як і раніше, 60 метрів залишаються моєю «хобі-дисципліною». Тому я цілком задоволена й щаслива, що маю змогу бігти з суперницями, які роблять це дуже швидко», – зазначила Мігамбо в інтерв’ю організаторам.

З усіма результатами змагань можна ознайомитися ТУТ.

Наступний етап Золотої серії Світового легкоатлетичного туру в приміщенні відбудеться 4 лютого в Бостоні. Після цього тур повернеться в Європу (8 лютого, Торунь), далі знову етап за океаном (11 лютого, Нью-Йорк) і три етапи на Старому континенті:

15 лютого – Льєвен

22 лютого – Мадрид

25 лютого – Бірмінгем