Світовий тур у приміщенні: погоня за світовим рекордом та українська зірка в Торуні

1318

Чи буде світовий рекорд з бігу на одну милю серед жінок? Саме це стало чи не найголовнішою інтригою етапу золотої серії Світового легкоатлетичного туру в приміщенні, який 8 лютого відбувся в Торуні. Проте більшість українців зі значно більшим нетерпінням чекали на 400-метрівку, на старт якої вийшла Вікторія Ткачук.

Після минулого сезону Ткачук почала співпрацювати з тренером і групою рекордсменки Європи з бігу на 400 метрів з бар’єрами Фемке Бол. Про це рішення Вікторія, зокрема, розповідала в інтерв’ю незадовго до того, як вперше вирушила на спільний збір до Південної Африки.

Незадовго до початку сезону в приміщенні Ткачук анонсувала про бажання виступити взимку з бігу на «гладкі» 400 метрів. Звісно, такий досвід у неї не вперше, проте рівень змагань цьогоріч додає інтриги й привертає ще більше уваги.

Перший старт Вікторія зробила в Остраві, 2 лютого, а вже за шість днів змагалася в Торуні.  Голландка Ліке Клавер досить упевнено захопила лідерство й саме вона, зрештою, і перетнула фінішну лінію першою – 51.14 с. Українка посіла третє місце – 52.52 с.

Нагадаємо, що коронною дистанцією для Вікторії Ткачук є 400 метрів з бар’єрами. Подолавши нелегкий шлях, у 2021-му вона вийшла до омріяного олімпійського фіналу, а влітку-2022 виграла не менш омріяну медаль чемпіонату Європи – срібну.

***

Що ж стосується бігу на одну милю, то хоч глядачі й не побачили світового рекорду від ефіопки Ґудаф Цеґай, проте стали свідками найкращого результату сезону в світі в її виконанні – 4:16.16 хв. Найближчу суперницю, польку Вероніку Лізаковську, вона випередила майже на 13 секунд (4:29.06 хв).

Найкращий результат сезону глядачі побачили й зі стрибків у довжину серед чоловіків. Уже в другій спробі, приземлившись на позначці 8.40 метрів, грек Малтіадіс Тентоглу вийшов не лише в лідери змагань, й у лідери сезону, перевершивши результат американця Джеремайї Девіса на 19 сантиметрів. З цим показником він і виграв турнір. А другим став швед Тобіас Монтлер (8.17 м).

Кілі Ходжкінсон після тріумфу з бігу на 600 метрів у Манчестері, показала надзвичайно високий результат і з бігу на 800 метрів у Торуні. Дистанцію вона подолала з найкращим результатом сезону в світі та рекордом змагань (1:57.87 хв), чим забезпечила собі впевнену перемогу. Другою з особистим рекордом фінішувала Ноелі Яріго з Беніну (1:58.48 хв). Додамо, що Годжкінсон стала першою атлеткою, яка розміняла в Торуні 1:58 хв – попереднє найвище досягнення, 1:58.19 хв, належало ефіопці Габітам Алему й було встановлене в 2021 році.

Полька Піа Скжишовська виграла 60 метрів з бар’єрами з рекордом змагань – 7.79 с, що на дві соті швидше досягнення американки Крістіни Клемонз, показаного нею в 2021 році.

А завершувалася бігова програма дистанцією 60 метрів серед жінок. Швейцарка Мужінга Камбуджі, прискорившись на фініші, впевнено перемогла (7.06 с), на п’ять сотих випередивши польку Єву Свободу.

Ернест Обієна попри проблеми зі спиною спробував все ж підкорити 5.95 м зі стрибків з жердиною, проте планка не встояла. Філіппінець переміг з результатом 5.87 м.

З усіма результатами змагань можна ознайомитися ТУТ.