Травма Бех-Романчук, хвороба Ткачук та норматив Кокошко: Що, як і де відбулося з нашими атлетами у середу

1077

15 лютого у місті Льєван (Франція) пройшов черговий відкритий чемпіонат золотої серії, де зібралися найвідоміші представники легкоатлетичної еліти. Серед них: Якоб Інгібрітсен, Мондо Дуплантіс, Фемке Бол, Марсель Джейкоб та десяток інших спортсменів. Участь у змаганнях взяли і наші жінки — Вікторія Ткачук (400 м) та Марина Бех-Романчук (потрійний стрибок). 

Головним відкриттям події став представник Ефіопії — Ламеча Гріма, який оновив світовий рекорд з бігу на 3000 метрів у приміщенні та показав результат 7:23.81. Нагадаємо, що рекорд попередника — Мохамада Катіра 7:24.68. Спробувати подолати свій же світовий намагався і Якоб Інгебрітсен — представник Норвегії. Але йому вдалося тільки показати кращий час за всю історію турніру на 1500 метрів — 3:32.28. Про світовий сказав так: “Не цього разу, але я повернусь”.

Що ж сталося з нашими жінками та чому на цьому турнірі їх імена залишились за кадром? Розповідають вони самі. 

Марія Бех-Романчук — зайняла 3 місце у потрійному стрибку, виконавши всього 1 спробу — 14.01. Яка, на жаль, принесла їй травму. У своєму інстаграм спортсменка розповіла, що сталося і чому змагання прийшлось закінчити так різко: 

Спорт це не тільки про перемоги та досягнення, а і про складний закулісний шлях який проходять спортсмени зі своїми тренерами! Вчора ввечері у першій же спробі я отримала травму стопи, та відразу закінчила змагання. І найкращим рішенням стало не продовжувати змагання та зимовий сезон, а приділити час відновленню і сконцентруватись на підготовці до літа.

Вікторія Ткачук, показала результат 53.96 і посіла тільки 5 місце. Виступом Віка незадоволена, адже мала великі амбіції на ці змагання та потужну компанію, у якій бігла. Причину невдалої спроби знов перевершити себе та вразити вболівальників, опублікувала у своєму Instagram — застуда. На наступний день після змагань Ткачук мала температуру та слабкість, через що здійснити ціль не вдалося.

Попри поразки дівчат, всі сподівання фанатів виправдав штовхальник ядра Роман Кокошко. 15 лютого він змагався на відкритому чемпіонаті Португалії, де забрав золоту медаль, встановив особистий рекорд — 21.66 та став 5 спортсменом за результатом в історії України. Ми поспілкувалися з Ромою, і ось що він розповів: 

Розкажи, чому сумніваєшся зарахують результат, як відбірковий на Олімпійські Ірги чи ні?

Мені пояснили так: Перше — норматив вже виконаний, зарахування почалось з 1-го лютого. Друге — результати починають зараховувати з початку червня. Але я мало звертаю на це уваги. Це не основна ціль на сезон, якщо надалі піде так, як плануємо, то все буде само собою. 

На фото ти палаєш від щастя, дуже задоволений виступом?

Так! На фото саме ті емоції, які не можна підробити. Після спроби нервувався, що не вдалось реалізувати себе, а коли побачив на табло результат, то просто як камінь з плечей. Емоції були такі, що приїхав додому і до 4 ранку не міг заснути.

Це 5 результат в історії метань в Україні, чекаємо рекорд? 

Дивлячись, де дивитися. Якщо в закритих приміщеннях, то другий. Зимовий рекорд належить Олександру Багачу 21.83. Якщо літні результати, то поки в статистиці на повітрі я займаю 5 позицію. Перспективи рекорду думаю є… чому є, бо я цього хочу і йду до цього. 

Чи правда, що в штовханні ядра треба мати велику масу тіла? 

Маса тіла важлива, антропометрія. З цим в мене постійні проблеми. Зараз моя вага 126-127 кг при тому, що має бути 130-135 я дуже важко набираю вагу, можливо із-за харчування, їм багато часто. Відмовився від цукру, не їм десерти і газовані солодкі напої. Маса тіла має бути пропрацьована, щоб не втратити швидкість і спритність. 

Де побачимо наступного разу? 

Сьогодні я відзмагався в Белграді — 20.60 важкий був старт , дуже емоційно був виснажений після попередніх змагань. Планую виступати на чемпіонаті Португалії 19.02, а далі ЧЄ в Стамбулі і ЧЄ з метань в Лерії Португалія. 

 

Попередня статтяВище власних сподівань, або як Андрій Проценко встановив найкращий результат сезону в Банській Бистриці
Наступна статтяПредставники Міністерства молоді та спорту на головному чемпіонаті України в приміщенні