Кубок Європи з метань: чотири золота, срібло й перемога України в медальному заліку

1835
Фото (с)Ulf Schiller

Чотири золота й одне срібло – стільки нагород виграли українці на Кубку Європи з метань, який 11-12 березня відбувся в Лейрії (Португалія). З цим показником наша команда посіла перше місце в медальній таблиці. Але не лише кількість і ґатунок нагород залишать позитивний спогад про виступ українців, а й результати, які показали наші переможці.

Після блискучого виступу на чемпіонаті Європи в приміщенні Роман Кокошко їхав у Лейрію в якості одного з основних фаворитів змагань. Проте про легку прогулянку годі було й мріяти, адже крім рекордсмена України в сектор для штовхання ядра вийшли чинний чемпіон Європи в приміщенні італієць Зейн Вейр та фіналіст Олімпійських ігор Боб Бертемес з Люксембургу, чий особистий рекорд дорівнює 22.22 м.

Проте цього вечора відправити ядро за 22 метри не вдалося нікому. Натомість Кокошко в передостанній спробі штовхнув його на 21.52 м, що стало особистим рекордом і найкращим результатом просто неба в Європі та забезпечило українцеві перемогу. Бертемес другий (21.21 м), а Вейр замкнув першу трійку 20.98 м. Ігор Мусієнко – другий в групі В (19.68 м).

Артур Фельфнер став єдиним атлетом, який відправив спис за 80 метрів – 80.09 м, з якими він упевнено виграв змагання серед молоді. У срібного призера, француза Ленні Бріссола, 72.55 м.

Змагання серед дорослих виграв португалець Леандро Рамос (78.57 м). Українець Микола Калюш 13-й (66.72 м).

Михайло Кохан змагався серед атлетів U23 й здобув перемогу з найкращим результатом сезону в Європі в цій віковій групі – 75.80 м. У поляка Давіда Пілата, який став другим, він виграв понад три метри (72.42 м).

«Це золото дуже важливе для мене. Повинен був його завоювати для своєї країни, училища, де навчаюся, і тренерів. Очікував, що результат буде кращим, ніж на чемпіонаті України, й це сталося. Він передбачуваний, я на нього працював, проте це ще не пік форми», – зазначив Михайло Кохан.

Власне, з таким результатом Кохан міг би бути першим і серед дорослих, адже у переможця, угорця Бенсе Халаса, 74.65 м. Михайло Гаврилюк – 16-й (68.55 м).

Ще одну перемогу Україні принесла Валерія Іваненко-Кириліна з метання молота серед молоді. Змагання для українки почалися відверто невдало. З чотирьох спроб лише одна була результативною, та й та на 49.05 м. У п’ятій спробі Валерія зуміла відправити молот на 60.04 м, але розв’язка змагань настала в заключній. Іваненко-Кириліна зуміла зібратися й метнути на переможні 65.51 м. Ірландка Нікола Тутілл – друга (64.44 м – національний рекорд серед молоді).

У змаганнях серед жінок з найкращим результатом сезону в світі перемогла італійка Сара Фантіні (73.26 м). Ірина Климець десята (66.14 м), а Олена Хамаза 11-та в групі В з особистим рекордом (65.15 м).

У секторі для метання диска серед молоді Україну представляв 18-річний Михайло Брудін. Українець у компанії старших суперників не розгубився й виграв срібло з особистим рекордом (58.60 м). Переміг німець Штефен Ріхтер (64.23 м).

«Ми виконали поставлену мету – особистий рекорд і місце в першій трійці. Медаль, ку виграв, дуже цінна для нашої країни», – сказав після виступу Михайло Брудін.

У змаганнях дорослих з метання диска з найкращим результатом сезону в світі на першу сходинку п’єдесталу зійшов словенець Крістьян Чех (68.30 м). Олексій Кирилін змагався в групі В і з 56.39 м посів восьме місце.

Ганна Гацько була п’ятою з метання списа серед жінок (58.17 м). Поза конкуренцією цього вечора була фаворитка змагань гречанка Еліна Ценгко (63.65 м). Еріка Лукач стала сьомою серед молоді (50.36 м).

Дискоболка Карина Авраменко, яка на початку лютого лиш відсвяткувала 17-річчя, посіла 12-те місце в групі В (41.73 м). 16-річна Марія Стрєлець була 16-ю серед молоді (41.09 м).

У змаганнях жінок зі штовхання ядра Україну представляла 20-річна Софія Ромасюк. Вона змагалася в групі В, де посіла шосте місце (14.59 м). У категорії U23 змагалася 18-річна Марія Ларіна, яка стала сьомою (14.17 м). Серед чоловіків-молоді 17-річний Станіслав Чирва був сьомим у групі В (15.37 м).

У командному заліку чоловіча команда України U23 посіла друге місце. Така ж сходинка у жінок U23, проте, заради справедливості, варто зазначити, що в командний залік у них, на відміну від чоловіків, потрапили всього дві команди. Чоловіча команда України посіла четверте місце, а жінки були п’ятими.

Всі результати Кубка Європи з метань

Більше коментарів українців – в Instagram в ФЛАУ

Попередня статтяАндрій Проценко: «Радий медалі, але шкода, що не почув гімн України»
Наступна статтяПоточна позиція ради європейської федерації легкої атлетики щодо російських та білоруських спортсменів