З додатковою мотивацією від олімпійської чемпіонки, або за день до старту багатоборців у Ґьотцісі

1015
Фото (с)Simon Hofmann | European Athletics via Getty Images

Літній сезон-2023 в легкій атлетиці вже офіційно відкрито. Позаду етап «Діамантової ліги» в Досі й перші змагання Світового континентального туру. Проте для багатоборців справжнім відкриттям стане цей вік-енд, адже саме 27-28 травня відбудеться один з найпрестижніших турнірів у календарі кожного десятиборця й кожної семиборки – HypoMeeting у Ґьотцісі.

Потрапити на цей турнір, а тим паче перемогти мріє ледь не кожен. Однією з тих, кому це вдалося, була Наталія Добринська. Після олімпійського золота Пекіна вона, в 2009 році, зійшла на найвищу сходинку п’єдесталу в Ґьотцісі. Срібні й бронзові медалі також неодноразово вигравали саме українські спортсмени. В останні роки наша команда, на жаль, не може похизуватися такими успіхами. Проте, хочеться вірити, що це лиш тимчасове явище. Й однією з тих, хто прагне повернути Україну на п’єдестал, є ще зовсім юна, проте працьовита й цілеспрямована Юлія Лобан.

У свої 22 Юлія має досвід виступу на чемпіонаті світу в приміщенні та чемпіонатах Європи в приміщенні й просто неба. Попри юний вік їй уже довелося пережити злети й падіння. А після континентальної першості в приміщенні, яка в березні відбувалася в Стамбулі, атлетка й узагалі була неабияк розчарована виступом. Та особисте знайомство й спілкування з Наталією Добринською додало їй впевненості й мотивації на шляху до досягнення мети.

«Після виступу в Стамбулі моя самооцінка дуже сильно впала, але саме спілкування з Наталею допомогло її знову підняти, – пригадує Юлія Лобан. – У мене з’явилася додаткова мотивація. Я зрозуміла, що катастрофи не сталося. Наталя розповіла мені, що свого часу мала такі ж проблеми й що все можна напрацювати й виправити.

Що мені особливо запам’яталося з її слів, так це те, що від кожних змагань потрібно отримувати кайф. Ми повинні виходити на старт не тому, що мусимо. Ні! Ми повинні виходити на старт – і насолоджуватися кожним видом! Безумовно, в семиборстві це складно, але потрібно жити тим, що ти робиш, тим, чим ти займаєшся, й тоді ти дійсно зможеш отримувати максимум задоволення навіть попри біль і втому.

А ще потрібно концентруватися на собі. Не варто дивитися на те, що хтось біжить бар’єри за 13.00, а ти – за 13.90. Краще мотивувати себе на те, щоб показувати свій максимум і відповідно до своїх сил поліпшувати результати. Це додає самооцінки й разом з тим підштовхує тебе працювати, бігти швидше, стрибати й метати далі й поступово наближатися до своєї мети.

Ви говорите про кайф від змагань. А чи вдається тепер отримувати насолоду ще й від тренувань?

Знаєте, так. Ми провели місячний збір у Португалії, де заклали дуже хорошу базу для змагань у Ґьотцісі. Потім три тижні працювали в Луцьку. Там теж було все чудово, але я трішки травмувала ногу. Це не катастрофічно, є лише невеличкий момент дискомфорту, який не повинен мені завадити завтра. Плюс уже є неабиякі напрацювання, тож питання про те, брати участь у змаганнях чи ні, особливо не стояло. І, сподіваюся, що все має скластися якнайкраще.

До того ж це новий сезон, нові можливості, новий погляд на багато речей. Цього року чемпіонат світу, наступного – Олімпійські ігри, тому необхідно набирати оберти. Звісно, ми не можемо заглянути в майбутнє й з упевненістю сказати, як усе складеться, проте надії на краще, і небезпідставні, є.

Минулого року у вас були проблеми зі спиною. Вдалося їх вирішити?

Так, на щастя вона мене більше не турбує. В нашій збірній є чудові лікар і масажист, які восени допомогли мені вирішити ці проблеми».

У Ґьотцісі серед суперниць українки буде, зокрема, срібна медалістка чемпіонату Європи в приміщенні полька Адріанна Сулек, якій разом з бельгійкою Нафі Тіам вдалося перевершити світовий рекорд Наталії Добринської. Проте навряд чи хтось візьметься достроково «віддати» їй перемогу, адже в заявці також три надзвичайно сильні американки – Анна Голл, Енні Кунц і Талайя Брукс, – голландка Анук Феттер, британка Катаріна Джонсон-Томпсон… І це навіть не повний перелік зірок, які вийдуть на старт HypoMeeting 2023.

Юлії Лобан, об’єктивно, боротися за нагороди поки що складно. Проте у неї є свої цілі й завдання на цей турнір.

«Я дуже хотіла знову потрапити на цей турнір. І те, що буду виступати в Ґьотцісі, вже величезний досвід, – продовжує Юлія Лобан. – В Україні зараз не завжди вдається зібрати всіх найсильніших на одному чемпіонаті, тож те, що змагатимуся в такій сильній компанії, додає неабиякої мотивації. Тут хочеш чи не хочеш, але доведеться показувати себе.

Так, об’єктивно, я поки що не зможу боротися за високі місця. Але це лише поки що – мій час ще настане. Та я хочу показати свій результат і продемонструвати, що напрацювала за ці півтора місяці.

І, відверто кажучи, я вже в передчутті якихось дуже високих результатів на цьому турнірі. На чемпіонаті Європи в Стамбулі було настільки круто, коли на твоїх очах встановлюють світовий рекорд й одразу його б’ють! І зараз, у Ґьотцісі, знову виступатиме Адріанна Сулек. Також будуть Анна Голл, Катаріна Джонсон-Томпсон… Тож боротьба очікується дуже запекла й хтось щось та має витворити. Але мені, найголовніше, в першу чергу, слідкувати за собою».

До речі, саме в Ґьотцісі Лобан минулого року встановила два особистих рекорди – з бігу на 100 метрів з бар’єрами й метання списа.

Фото (c)Ulf Schiller/Athletix.ch

«Коли я виходжу на доріжку, то бачу лише її. Мені байдуже, хто стоїть біля мене – Сулек, Тіам, Голл… Я бачу ціль і не бачу перешкод. Є старт, бар’єри, фініш. Все! – зізнається Юлія Лобан. – Коли ти на старті, то повинна бути впевненою у собі. Інакше тобі немає чого робити на змаганнях.

Так, звісно, коли поряд з тобою такі сильні суперниці, ти так чи інакше тягнешся за ними, хочеш щось продемонструвати, рухатися за ними й разом з ними. Неприємно, якщо про тебе говоритимуть, що ти пасеш задніх.

Тож коли я отримую запрошення на змагання, навіть такого високого рівня, я майже ніколи не вагаюся. Й навіть зараз, попри ці невеличкі проблеми з ногою, буду намагатися показати все, на що готова, й вірити, що все в мене складеться».

***

Не менш запекла боротьба очікується й у змаганнях десятиборців. Одним з головних фаворитів вважається олімпійський чемпіон і чинний чемпіон світу в приміщенні канадієць Деміан Ворнер, особистий рекорд якого перевищує 9000 очок – 9018. Проте неабияк серйозно на цей турнір налаштовані й суперники. Зокрема, його співвітчизник Пірс Лепаж, швейцарець Сімон Егаммер, який вів цілеспрямовану підготовку саме до змагань у Ґьотцісі, австралієць Ешлі Молоуні та Віктор Ліндон з Гранади.

Розклад змагань HypoMeeting Götzis 2023

Стартові протоколи

Онлайн-трансляція