Два рекорди Юлії Лобан у перший день HypoMeeting в Ґьотцісі

1517
Фото (c)Ulf Schiller/athletix.ch

Виходити на старт і отримувати насолоду від кожного виду. Саме з таким настроєм і бажанням українка Юлія Лобан приїхала до Ґьотціса, де відкриває літній сезон престижним турніром з багатоборства HypoMeeting 2023.

Склад учасників на цих змаганнях часто не поступається чемпіонатам світу, але це жодним чином не лякає Юлію. У учениці Олени Ступаченко свої завдання на цей турнір. І, схоже, перший день виправдовує більшість сподівань.

Попри невеличку травму ноги, про яку Юлія Лобан говорила напередодні, вона, як і рік тому, почала змагання з особистого рекорду з бігу на 100 метрів з бар’єрами. Й навіть більше! Атлетка вперше в кар’єрі розміняла 14 секунд і зробила це надзвичайно впевнено – 13.82 с.

У секторі для стрибків у висоту Юлія злетіла на 1.74 м, що лише на сантиметр нижче її особистого рекорду. А зі штовхання ядра стала третьою серед усіх учасниць турніру – 14.83 м.

Не менш ефектною вийшла й крапка від українки в перший день семиборства. Після фінішу на дистанції 200 метрів Юлія не стримувала радості, й причиною тому стала не лише перемога в забігу, а й перші в кар’єрі секунди з 25. 24.77 – і ще один рекорд Лобан у Ґьотцісі.

«Дуже рада тому, як склався перший день, – говорить Юлія Лобан після його завершення. – Насправді, результат з бігу на 100 метрів з бар’єрами міг бути навіть вищим, але я врізалася в останній бар’єр і забагато на цьому втратила. А от після 200 метрів була особливо щасливою!

Ядро теж порадувало. Звісно, можна було й далі, адже на тренуваннях штовхала по 15 метрів, проте 14.83 теж чудовий результат.

Стрибки у висоту стали якраз тим видом, де травма ноги трішки заважала. Щоб не посилити її, ми під час збору саме в цій дисципліні тренувалися менше. Але в майбутньому все має бути добре».

Після чотирьох видів семиборства Юлія Лобан посідає 15-те місце (3665 очок), лише двома очками поступаючись швейцарці Селін Альбіссер. Лідирує американка Анна Голл (4172 очка). Полька Адріанна Сулек (3936) і британка Катаріна Джонсон-Томпсон (3930) посідають друге й третє місця відповідно.

***

У змаганнях десятиборців боротьба за лідерство у перший день змагань розгорнулася між канадійцями Деміаном Ворнером і Пірсом Лепажем. Після п’яти видів першим йде Ворнер (4531 очко). Лепаж слідом з майже дзеркальними 4513 очками. Першу трійку замикає австралієць Ешлі Молоуні (4497).

Натомість перший день став справжнім розчаруванням для швейцарця Сімона Егаммера. Як і на чемпіонаті Європи в приміщенні, фаворит зі стрибків у довжину зробив три заступи й достроково припинив змагання. У другий спробі заступ атлета був ледь помітним, проте ці міліметри коштували йому продовження боротьби в Ґьотцісі. Зазначимо, що Егаммер цього року вже мав стрибок на 8.12 м, а його особистий рекорд – 8.45 м.

З усіма результатами змагань першого дня можна ознайомитися ТУТ.

Попередня статтяЗ додатковою мотивацією від олімпійської чемпіонки, або за день до старту багатоборців у Ґьотцісі
Наступна статтяРайян Краузер встановив світовий рекорд зі штовхання ядра (відео)