«Діамантова ліга»: світовий рекорд Кіп’єгон і перша трійка зі стрибків у довжину від Марини Бех-Романчук у Флоренції

671
Фото (с)Getty Images for World Athletics

Слідом за потрійним стрибком на етапі «Діамантової ліги» у Рабаті Марина Бех-Романчук на наступному етапі у Флоренції відкрила сезон і зі стрибків у довжину. У найкращій зі спроб українка приземлилася на позначці 6.59 метрів і, як і кількома днями раніше, ввійшла до першої трійки. Цього разу учениця Вадима Крушинського третя. Попереду лиш італійка Ларісса Япікіно (6.79 м) і американка Тара Девіс Вудголл (6.74 м). А от одна з основних суперниць Бех-Романчук, Есе Бруме з Нігерї, боротьба з якою неодноразово велася сантиметр в сантиметр, знову завершилася з мінімальною різницею в результатах. Бруме четверта (6.58 м). Ще в сантиметрі позаду олімпійська чемпіонка німкеня Малайка Мігамбо (6.57 м).

400 метрів з бар’єрами завершилися найкращим результатом сезону в світі, який показала голландка Фемке Бол (52.43 с). Дві українки, Вікторія Ткачук і Анна Рижикова, поліпшили найкращі результати сезону й фінішували п’ятою (54.71 с) і восьмою (55.99 с) відповідно.

Наталія Стребкова змагалася з бігу на 3000 метрів з перешкодами. З часом 9:43.20 хв вона була 14-ю. А перемогла з найкращим результатом сезону в світі ефіопка Сембо Алмаєв (9:00.71 хв). Атлетці в січні виповнилося лише 18 років, тож її час став найкращим також у віковій категорії U20.

Андрій Проценко почав сезон з 2.15 метрів і восьмого місця зі стрибків у висоту. Переміг американець ДжуВон Гаррісон (2.32 м).

Кенійка Фейт Кіп’єгон подолала дистанцію за 3:49.11 хв і встановила світовий рекорд з бігу на 1500 метрів. При цьому зазначила: це ще не межа й вона відчуває, що має сили й можливості поліпшити й цей результат. Попередній рекорд – 3:50.07 хв – належав ефіопці Гензебе Дібабі й тримався з 17 липня 2015 року (Монако).

Якщо два роки тому іспанець Мохамед Катір дивував усіх своїми результатами й перемогами на «діамантовій лізі», то зараз його виступи вже точно складно назвати сенсацією. У Флоренції на дистанції 5000 метрів між ним і ефіопом Йміфом Кеджелча розгорнулася неабияка боротьба, яка призвела до перемоги Катіра з найкращим результатом сезону в світі – 12:52.09 хв. Кеджелча – лише в трьох сотих секунди позаду.