Командний чемпіонат України в приміщенні: модернізований манеж і щасливі повернення

239
Великий сезон легкої атлетики в Україні офіційно розпочався. 27-28 січня у Запоріжжі відбувся командний чемпіонат України в приміщенні та командний чемпіонат України з легкоатлетичного багатоборства. 461 атлет з усіх куточків України боролися не лише за власні результати, а й за очки для своїх областей.

 
Відкривати сезон у Запоріжжі вже стало традицією. Протягом багатьох років тут проводився Кубок України, який минулого року трансформувався у командний чемпіонат України в приміщенні. «Історія цих змагань настільки довготривала, що ще я, коли був спортсменом, брав тут участь у Кубках України», – розповів державний тренер Михайло Медведь.
 
Але минулого року відбулося не лише підвищення Кубка України до рангу чемпіонату, а й суттєва модернізація манежу «Запоріжсталь». У січні 2013-го президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул та генеральний директор МК «Запоріжсталь» Ростислав Шурма обговорили питання співпраці, після чого завірили партнерство офіційно, підписавши відповідний Меморандум.
 
МК «Запоріжсталь» у рамках Меморандуму виділив 3,5 млн. грн. на капітальний ремонт легкоатлетичного манежу. «Керівництво комбінату, якому й належить наша спортивна арена, наразі проводить її реконструкцію. Наприкінці 2013 року були замінені вітражі на фасадах споруди, що допомогло досягти температури, необхідної для проведення змагань і комфортних тренувань наших спортсменів, – розповідає директор спортивного комплексу ТОВ «Соціальні ініціативи Запоріжжя» Роман Кір’янов. – Це лише початок модернізації. У нас великі плани на майбутнє, які стосуються, зокрема, опалення та освітлення арени».
 
«МК «Запоріжсталь» справді піклується про спортсменів та їхній комфорт. Керівництво комбінату зацікавлене в розвитку не лише легкої атлетики, а й інших видів спорту, і робить для цього надзвичайно багато», – додав Михайло Медведь.
 
За кілька днів до змагань у манежі з’явилося й нове обладнання. У рамках Меморандуму, ФЛАУ та Міністерство молоді та спорту України надіслали обладнання для бігу та стрибків у висоту. Серед нього – «яма» для приземлення стрибунів у висоту (надійний мат площею 24 кв.м), чотири планки для стрибків з жердиною, чотири планки для стрибків у висоту, телескопічний пристрій для вимірювання встановлення планки, вісім стартових блоків для бігунів, стійка для стрибків з жердиною, комплект стійок для стрибків у висоту.
 
Випробувати нове обладнання, щоправда, приїхали не всі. Приміром, Олеся Повх і Марія Рємєнь хоч і були в Запоріжжі, але участь у змаганнях не брали. Дівчата вирішили пропустити зимову частину сезону і зараз активно готуються до літа. До речі, наприкінці року в Запоріжжі відбулися дитячі змагання на призи Олесі й Маші, але на цьому дівчата не зупинятимуться. У недалекому майбутньому вони сподіваються на те, що їм вдасться включити турнір до всеукраїнського календаря і участь у ньому братимуть спортсмени з усіх регіонів країни.
 
Повертаючись до кількості учасників змагань, то вона дещо скоротилася в порівнянні з минулим роком. «Думаю, причиною цьому стала непроста фінансова ситуація. Але як би там не було, цього року в командному чемпіонаті України взяло участь менше учасників. Якщо в 2013-му до Запоріжжя приїхали 690 атлетів, то зараз їх було 491, – зазначив Михайло Медведь. – Серед них – шість заслужених майстрів спорту та 38 майстрів спорту міжнародного класу».
 
«ПОВЕРНЕННЯ ПЛЮС»
 
У спорті існує вираз «старт плюс». Командний чемпіонат України з легкоатлетичного багатоборства у 2014 році показав, що поряд з ним може стати й ще один – «повернення плюс». Ввести його своїми виступами змусили відразу два багатоборці – Олексій Касьянов і Олександр Паламарчук. Обидва атлети повернулися на змагання після травм, і саме вони посіли дві перші сходинки. Більше того, не обійшлося й без особистих рекордів.
 
Олексій Касьянов, злетівши в секторі для стрибків у висоту на 2,08 м, змусив увесь манеж аплодувати, а свою кохану, Анну Мельниченко, радіти чи не більше, ніж власним перемогам. Олексій злетів над планкою легко й невимушено. Здавалось, що й наступна висота цілком може йому підкоритися, але дуель з нею відкладена до наступного разу. Втім, 2,08 м дозволили атлету з Запоріжжя перемогти в цьому виді й зміцнити своє лідерство в загальному заліку. За сумою семи видів Олексій набрав 6104 очки і став єдиним атлетом, якому вдалося набрати більше 6000 пунктів.
 
Є чому радіти й Паламарчуку. Особисті рекорди Олександра почалися зі стрибків у довжину, коли він настрибав 7,42 м і перевершив попереднє досягнення на 5 см. У першому виді другого дня, бігу на 60 метрів з бар’єрами, скинув сім сотих з попереднього результату (8,34 с). В секторі для стрибків з жердиною злетів на 4.40 м, до цього маючи в своєму активі 4,10 м. Як підсумок, більше 200 очок до особистого результату з семиборства (5586 очок), друга сходинка в особистому заліку й перемога в командному (Київська обл.).
 
 
Найсильніша багатоборка України, Анна Мельниченко, в Запоріжжі змагалася в окремих видах. Спочатку з особистим рекордом вона була третьою зі штовхання ядра (14,19 м). До речі, Анні вперше вдалося відправити в манежі снаряд за 14 метрів. Після цього скинула з особистого рекорду на 60-метрівці з бар’єрами шість сотих (8,20 с) і більш ніж упевнено обіграла всіх своїх суперниць.
 
У секторі для стрибків у довжину Мельниченко була п’ятою (6,08 м). Перемогла Ірина Ніколаєва (6,51 м).
 
Привід порадіти був і в Сергія Копанайка та його тренера Сергія Басенка. На 60-метрівці з бар’єрами Копанайко переміг і виконав норматив МСМК – 7,79 с. Ще одна учениця Басенка, Христина Стуй, оформила «золотий» дубль, вигравши фінали з бігу на 60 м (7,40 с) і 400 м (54,55 с).
 
У командному заліку командного чемпіонату України в приміщенні вдруге поспіль перемогла Донецька область. Дніпропетровська й Житомирська розташувалися слідом. З багатоборства, як зазначалося вище, найкращою стала Київська, другу та третю сходинки посіли Запорізька й Полтавська області відповідно.
 
Попередня статтяЛеонід Литвиненко святкує ювілей!
Наступна статтяАнна Мельниченко: «Сподіваюсь, особисті рекорди додадуть мені сил виступати і надалі»