Дюплантіс повертає собі світове лідерство

629

Найочікуванішим стартом суботи, 6 лютого, був другий етап світового туру стрибків з жердиною в приміщеннях, який відбувся у французькому місті Руан з першим очним протистоянням нинішнього сезону Армана Дюплантіса та Рено Лавіллені.

Нагадаємо, що 31 січня в німецькому Дюссельдорфі чинний рекордсмен світу Дюплантіс відкрив свій зимовий сезон стрибком на 6.01м і одразу очолив світовий топ лист 2021 року. Однак вже за кілька годин Олімпійський чемпіон Лондона Лавіллені додав ще один сантиметр до найкращого результату сезону в світі, подолавши планку на позначці 6.02м і перемігши на першому етапі туру стрибків з жердиною в Туркуені. Більш того тиждень тому Арман традиційно зазіхнув на свій же світовий рекорд, виконавши одну спробу на 619, а Рено так само відповів одним невдалим стрибком, але вже на 620см.

То ж цілком виправдано, що перед турніром в Руані ніхто не сумнівався, що планку світового рекорду буде сьогодні піднято в черговий раз. Виникало лише питання: ким і на яку висоту?

Втім, не так сталося, як гадалося, хоча боротьба в секторі від цього не втратила барв, адже на позначці 6м03см змагання продовжували одразу чотири атлети.

Почнемо з того, що, приміром, з непересічним показником 5.73м, американець Коул Волш посів аж сьому сходинку, щоправда, з таким самим результатом п’яте місце розділили між собою його співвітчизник Джейкоб Вутен та француз Етан Кормон.

Дворазовий чемпіон світу Сем Кендрікс ледве виніс ноги, врятувавши ситуацію вдалим стрибком на 5.83 у третій спробі. Втім, цього вечора у Франції це був максимум для вкрай досвідченого представника США, котрий, до речі, минулого року переміг в Руані з показником 6.01м. Сьогодні ж, після першої невдалої спроби на 5.93м 28-річний Кендрікс пустився до тактичної боротьби, але два стрибка на 6.03 також стали для нього безрезультатними. Як підсумок – лише четверте місце.

А ось для Дюплантіса, Лавіллені та ще одного американця Крістофера Нілсона висота 5.93м підкорилася з першої спроби. До речі, це сталося вперше за всю історію світових стрибків з жердиною в приміщеннях, коли троє атлетів в одному секторі змогли подолати планку на позначці 5м93см. Цікаво, що на той момент лідером змагань був саме Нілсон, адже чемпіон Пан-Американських Ігор 2019 не припустився під час турніру жодної помилки, тоді як Лавіллені та Дюплантіс обидва схибили в перших спробах на початковій висоті 5.60м.

34-річному Рено ця помилка коштувала другого місця, адже і він, і Кріс Нілсон були безпорадними в боротьбі з висотою 6.03м, тоді як 21-річний шведський талант подолав її з другої спроби і з чималим запасом.

То ж повернувши собі перший рядок у світовому топ листі сезону, Дюплантіс уже звично пішов на штурм світового рекорду. Заради справедливості зазначимо, що всі три його спроби на 6.19м не були безнадійними, але й близькими до подолання їх складно назвати.

Тепер Дюплантіс скоротив своє відставання від Лавіллені у кількості подолань 6-метрової висоти. Актуальний рахунок 21 проти 20 поки що на користь француза.

Жіночі змагання в Руані закінчилися впевненою перемогою екс-чемпіонки Європи в приміщенні Голлі Бредшоу. 29-річна британка також стала лідером світового сезону, подолавши у третій спробі планку на позначці 4м85см. Так високо чинна призерка чемпіонатів світу та Європи в приміщеннях не стрибала з 2012 року!

Одразу чотири жердинниці закінчили турнір з однаковим результатом 4м62см. То ж місця між ними розподілялися за кількістю невдалих спроб. У підсумку друге місце дісталося білорусці Ірині Жук. Третю сходинку розділили Аліша Ньюман з Канади та гречанка Елені-Клаудіа Полак. Словенка Тіна Шутей мусила задовольнитися п’ятою позицією.

Попередня статтяНаціональний рекорд U16 від учениці Балахонової на старті юнацького чемпіонату України в приміщенні
Наступна статтяЮнацький чемпіонат України в приміщенні: боротьба триває