Вікторія Ткачук: «Готувалися на естафету, при цьому не жертвуючи підготовкою до літа»

1031

Побачити виступи Вікторії Ткачук взимку доводиться не так і часто. Атлетка спеціалізується з бігу на 400 метрів з бар’єрами, а от «гладкі» 400 в манежі, бігає вкрай рідко. Якщо поглянути на статистику, то в ній будуть результати за 2015 рік і два виступи у 2017-му.

Враховуючи все це, а також високі особисті рекорди на коронних 400 метрах з бар’єрами минулого року, на її вихід на доріжку на чемпіонаті України в приміщенні в Сумах чекали з особливим нетерпінням.

– Ми з тренером лиш наприкінці грудня вирішили все ж бігти в зимовому сезоні, – розповідає Вікторія Ткачук. – Навіть не знала, чого від себе чекати, оскільки виступала в приміщенні на дистанції 400 метрів вперше за довгий час. І навіть зараз, до 31 січня, я тренувалася на стадіоні, була на зборах у Туреччині. Тому це були більше тестові змагання, щоб тренер зрозумів мою готовність і можливість адаптуватися в перший же тиждень до манежу.

Основним завданням було показати результат, щоб потрапити до естафетної команди на чемпіонат Європи в приміщенні. Це мені вдалося. Я також виконала ще одне з завдань тренера – швидко почала першу половину. Хоча на фініші це дало знати про себе, та добре, що змогла це зробити.

Тренер задоволений тим, що я виконала його вказівки. Готовність у мене краща і результат мав бути вищим, але я ще не встигла розбігатися, виступала на об’ємах, адже з моменту завершення збору пройшло лише трішки більше тижня. А збір був повноцінним, базовим. Упродовж трьох тижнів у мене майже щодня було по два тренування.

Тепер підготовка буде спрямована на чемпіонат Європи в приміщенні?

До Торуня планую виступити в складі естафетної команди на чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій у приміщенні. А на чемпіонаті Європи сподіваюся гідно пробігти, показати високий результат на своєму етапі й тим самим допомогти команді. Але фокус у підготовці – на літо.

Взимку ми готувалися на естафету, але при цьому не жертвуючи підготовкою до літа. Нормативу на Олімпійські ігри у мене ще немає, адже у 2020 році результати не зараховували – тоді через пандемію були закриті вікна для їхнього виконання. Тому сезон спробую почати якомога раніше, щоб виконати олімпійський норматив з бігу на 400 метрів з бар’єрами і потім готуватися до Токіо.

На збір у Туреччину їздили через те, що зараз там ваш тренер?

Мій тренер, Массімо Матроне, італієць, але зараз працює з турецьким атлетом. Тому я їздила до них на базу «Глорія». Вона просто неймовірна, там все продумано до дрібниць. Взагалі, зараз намагаюся максимально багато часу тренуватися під безпосереднім наглядом мого наставника, адже це олімпійський сезон. Коли я в Україні, ми працюємо дистанційно, і наші фахівці допомагають мені в цей час.

З Массімо Матроне ми працюємо разом уже третій рік. За цей час всі показники свідчать про те, що я покращую свою форму й готовність. Минулого року влітку встановила особисті рекорди на стадіоні як на 400 метрів з бар’єрами, так і на «гладкій» 400-метрівці. Тому мене все більше, ніж влаштовує. Мені комфортно з ним працювати. Рада, що потрапила до нього і ми знайшли спільну мову. Хоча якщо говорити саме про мову, то рівень нашої англійської не надто високий, та навіть попри це ми знаходимо розуміння і на цьому етапі нам все вдається.

Попередня статтяОрися Дем’янюк: «На норматив 4:17 я готова, але треба, щоб усе склалося»
Наступна стаття#Торунь2021: Останні новини зі станів суперників