#Торунь2021: Останні новини зі станів суперників

800
Фото з особистої сторінки Тамбері в Інстаграм

Лідер світового сезону зі стрибків у висоту серед чоловіків з результатом 2м32см Джанмарко Тамбері прагне більшого. Невгамовний італієць  у своєму інтерв’ю федерації легкої атлетики Італії сказав, що радий бути першим у світі зараз,  але 2.32м – це недостатньо для його заспокоєння, оскільки чимало суперників ще не починали змагання нинішнього року. Говорячи про сподівання щодо головного старту зимового сезону, Тамбері не приховував амбіцій. «Торунь стане своєрідним полігоном підготовки до Олімпійських Ігор, тому я боротимуся лише за перше місце. Я б лукавив, аби зараз розповідав усім, що їду до Польщі просто позмагатися», – зазначив 28-річний висотник з Анкони. Нагадаємо, що два роки тому Тамбері виграв чемпіонат Європи в приміщенні, подолавши саме 2м32см. Серед головних здобутків в кар’єрі Джанмарко і перемога на зимовому чемпіонаті світу В Юджині 2016-ого року, де він подолав висоту 2.36м.

***

Чемпіонка світу, Європи та Олімпійських Ігор з жіночого семиборства Нафіссату Тіам ще остаточно не визначилася, чи змагатиметься на чемпіонаті Європи в приміщенні в жіночому п’ятиборстві. 26-річна бельгійка спершу виступатиме в індивідуальних видах: 13 лютого з бігу на 60 метрів з бар’єрами на турнірі в Генті, 14 лютого зі стрибків у висоту на Val-de-Reuil та 20 лютого зі стрибків у довжину на національному чемпіонаті. Рішення щодо старту в Торуні Тіам прийматиме за результатами цих змагань.

Нафі Тіам тричі виступала на зимових чемпіонатах Європи, посівши шосте місце в Ґетеборзі 2013, друге – в Празі 2015 та нарешті здобувши перемогу в Белграді 2017. Бельгійка значиться першим номером серед багатоборок, які мають право виступати з Торуні за рейтингами літніх сезонів 2019-2020 років.

«Я відчуваю себе сильнішою, ніж будь-коли, але це ще не означає, що результати прийдуть просто зараз. Технічна картинка також має бути правильною, а, приміром, тренування зі стрибків у довжину та висоту я лише зараз розпочинаю в повному обсязі. Саме тому я ще і не наважуюсь приймати рішення щодо свого виступу на чемпіонаті Європи в приміщенні. Тренування – це класно і весело, але саме змагання є головною причиною, задля чого ви все це робите», – підкреслила Тіам у своєму інтерв’ю виданню Atletiek Nieuws.

***

Новоспечений рекордсмен Європи в приміщенні з бігу на 1500 метрів серед чоловіків Якоб Інгебрігтцен після свого феєричного бігу в французькому Льєвіні планує виступити одразу на зимовому чемпіонаті Європи. Однак, які види вибере супер-талановитий 21-річний норвежець поки що невідомо. Програма Торуня 2021 побудована просто ідеально для молодого скандинавського обдарування, дозволяючи йому скомбінувати дистанції 1500м з фіналом у п’ятницю 5 березня і 3000м з вирішальним забігом у неділю 7 березня. Нагадаємо, що два роки тому в Глазго Якоб Інгебрігтцен виграв чемпіонат Європи в приміщенні з бігу на 3000м, але поступився на «півторашці» польському середньовику Марцину Левандовскі.

***

Чинний медаліст чемпіонату світу з легкоатлетичного десятиборства Майкел Уйбо не виступить на чемпіонаті Європи в приміщенні, не зважаючи на те, що він уже був у групі багатоборців, які мали право стартувати в Торуні за результатами рейтингу літніх змагань у сезонах 2019-2020 років.  28-річний естонець дістав травму ноги під час тренування в секторі для стрибків у довжину напередодні запланованого виступу на традиційному турнірі багатоборців у Таллінні тиждень тому. Дослідження УЗД підтвердило невелике ушкодження м’язів задньої поверхні стегна, втім, федерація легкої атлетики повідомила, що лікування та відновлення атлета триватиме принаймні 4-5 тижнів, а отже, про можливість змагатися в Торуні 5-7 березня не йдеться взагалі.

***

Рекордсмен Бельгії за стрибків з жердиною серед чоловіків Бен Брідерз вирішив закінчити свій зимовий сезон через травму підколінного сухожилля. «Мені неймовірно шкода, але у моєму випадку ми змушені були зробити цей наймудріший насьогодні вибір, – сказав чемпіон Європи серед молоді 2017 року в своєму інтерв’ю виданню atni.be. – Погодитися на старт у Торуні – це ризик, хоча, у моєму випадку і не досить великий. Ми вирішили уникнути будь-якого ризику, яким би маленьким він не був». 25-річному Брідерзу належить національний рекорд своєї країни зі стрибків з жердиною серед чоловіків 5м80см. Нинішнього сезону 25-річний бельгієць, стартував лише один раз. Подолавши висоту 5.37см на турнірі в Дюссельдорфі, атлет відмовився продовжувати змагання саме через травму.