#Токіо2020: «Біблійські» пророцтва для українських легкоатлетів

1146

Мабуть, серед справжніх спортивних уболівальників складно знайти бодай одного, хто не любить прогнозувати перед найвідповідальнішими стартами сезону. Прогнози – це не лише азарт від очікування «вгадав – не вгадав», не лише справжній шквал емоцій від щасливого «Я ж казав!» до розпачливого «Ну… що ж ви так?», це ще й перевірка глибини власних знань улюбленого виду, спортивної форми атлетів та їх психологічної стійкості, це екзамен на гнучкість власного мислення та практичність застосування як звичайних статистичних даних, так і теорії ймовірностей. Крім того, завжди цікаво порівняти прогнози особисті та оприлюднені професійними джерелами.

За сто днів до церемонії відкриття Олімпійських Ігор в Токіо найпопулярніше легкоатлетичне видання світу Track and Field News вже традиційно зробило свій медальний прогноз на головний старт 2021 року. Відомий американський журнал протягом багатьох десятиліть називають «Біблією світової легкої атлетики». І хоча його матеріали не є істиною останньої інстанції, вряди-годи навіть Світова Атлетика посилається та покладається на його публікації.

Пропонуємо і вам зазирнути до «біблійських» пророцтв стосовно токійської Олімпіади. То ж насамперед про українців.

З 23-ьох видів жіночої програми Track and Field News прогнозує українкам дві медалі, але обидві найвищого ґатунку.

Золото пророкують срібній призерці чемпіонату світу, переможниці чемпіонату Європи у приміщенні та рекордсменці світу серед юніорів зі стрибків у висоту, дніпрянці Ярославі Магучіх. П’єдестал у цій дисципліні мали б доповнити багаторазова чемпіонка світу Марія Ласіцкене та чинна бронзова призерка чемпіонату світу американка Вешті Каннінгем.

Золотий прогноз дістався ще одній чемпіонці Європи у приміщенні та срібній призерці чемпіонату світу в Досі, але вже зі стрибків у довжину, хмельничанці Марині Бех-Романчук, котра б мала посунути на другу позицію чинну чемпіонку світу німкеню Малайку Міхамбо. Бронзу видання віддає колишній чемпіонці світу в юнацькій категорії американці Тарі Девіс, котра першою нинішнього сезону приземлилася за семиметровою позначкою і очолила світовий топ-лист з результатом 7м14см.

В жіночій програмі найбільше нагород – 16 – прогнозується для збірної США, чотири б з яких мали бути золотими. Щодо олімпійських чемпіонок Ріо, то видання вважає, що лише у чотирьох дисциплінах атлетки зможуть захистити свій титул: ямайчанка Елейн Томпсон-Герах з бігу на 100м, полька Аніта Влодарчик з метання молота, бельгійка Нафі Тіам з семиборства та жіноча естафета США 4х400м.

***

В 24-оьх видах чоловічої програми найбільший медальний урожай – 17 – також прогнозується збірній Сполучених Штатів, при чому аж вісім з них найвищого ґатунку. Втім, лише трьох переможців Олімпійських Ігор у Ріо-де-Жанейро Track and Field News знову бачить на найвищій сходинці п’єдесталу: марафонця Еліуда Кіпчоге (Кенія), штовхальника ядра Райана Крузера та знову ж таки американську естафету 4х400м.

Із українських легкоатлетів до списку 72-ох ймовірних медалістів вдалося пробитися лише бронзовому призерові чемпіонату світу 2013 року зі спортивної ходьби на 50км Ігорю Главану, якому видання прогнозує третє місце. Перемогу в цій дисципліні дещо несподівано віддають срібному призерові Азійських ігор зі спортивної ходьби на 20км Масаторі Кавано із Японії, не зважаючи на те, що на дистанції 50км 22-річний представник країни-господарки майбутньої Олімпіади виступав лише двічі. Втім, його особисте досягнення – 3:36:45 – показане у жовтні 2019 року, до зараз є національним рекордом Японії. За прогнозами попереду Главана в Саппоро мав би фінішувати і олімпійський чемпіон Ріо зі Словаччини Матей Тот.