6000 очок і нові горизонти, або чим завершився для Юлії Лобан турнір у Ґьотцісі

678
Фото (c)Ulf Schiller/athletix.ch

Про такий початок сезону можна лише мріяти! А ще краще, діяти, щоб ці мрії стали реальністю. Саме такому принципу послідувала українка Юлія Лобан і вже на початку сезону, ще й на одному з найпрестижніших турнірів у календарі багатоборців – HypoMeeting у Ґьотцісі, – встановила одразу чотири рекорди.

У перший день обидва РВ Лобан були з позначкою «вперше з…». Учениця Олени Ступаченко вперше в кар’єрі вибігла 100 метрів з бар’єрами з 14 секунд і так саме вперше подолала 200 метрів швидше, ніж за 25 секунд.

Не став винятком і другий день змагань, першим видом якого були стрибки в довжину. Саме ця дисципліна зіпсувала Юлії виступ на чемпіонаті Європи в приміщенні кількома місяцями раніше й добряче її деморалізувала. Проте там же олімпійська чемпіонка Наталія Добринська дала Лобан новий поштовх і мотивувала її на нові звершення.

Та дисципліна, яка в Стамбулі стала слабкою ланкою, в Ґьотцісі порадувала вболівальників Юлії. 6.07 м – і третій особистий рекорд в Австрії. Проте сказати, що атлетка залишилася цілком задоволена таким показником, не можна.

«Сьогодні я виходила в сектор, відкинувши майже всі думки. В голові було лиш: «Потрібно стрибати й виступати для себе!» Я розуміла, що у мене все ще є помилки, які не дають виконати далекий стрибок. Тому, так, я встановила особистий рекорд, але розумію, що це не мій максимум і, виправивши їх, зможу себе реалізувати й стрибнути далі, ніж на 6.07. Це все реально», – пояснює Юлія.

Після цього були 42.28 м з метання списа й 2:20.41 хв з бігу на 800 метрів. А увінчала успіх Лобан сума очок за підсумком семи видів. Вона вперше в кар’єрі набрала більше 6000 – 6065 – і з цим результатом посіла 13-те місце.

«Що для мене значить позначка в 6000 очок? Перш за все, впевненість у собі, – говорить Юлія Лобан. – Ти розумієш, що можеш більше, що тобі є, до чого прагнути, й перед тобою відкриваються горизонти. Я та спортсменка, яка з кожним турніром лиш набирає оберти. І ця сума – додаткова мотивація і своєрідний трамплін для того, щоб стрибнути ще вище.

Я ж розумію, що травма, наприклад, завадила мені повноцінно підготуватися до стрибків у висоту. І якщо скласти всі види, виправити помилки, то можна лише рости. Плюс не забуваймо про те, що це був перший старт сезону, і я хоч і викладалася, але не на 150 відсотків. Попереду ще ціле літо й мені потрібно реалізувати себе передусім на основних турнірах.

Де виступатиму далі? Точно на чемпіонаті України. На шляху до нього хотілося б зробити ще одне семиборство, проте поки що це лише бажання й не знаю, чи вдасться взяти участь ще в якомусь турнірі».

Семиборство в Ґьотцісі з найкращим результатом сезону в світі виграла американка Анна Голл – 6988 очок. Британка Катаріна Джонсон-Томпсон після низки травм друга (6556), а полька Адріанна Сулек – третя (6480).

У змаганнях десятиборців канадійцю Деміану Ворнеру все ж не вдалося втримати лідерство – корективи в боротьбу за золото внесли метання списа й диска та стрибки з жердиною. Ворнер з сумою 8619 очок став другим. Переміг його співвітчизник Пірс Лепаж (8700 – найкращий результат сезону в світі). Норвежець Сандер Скотгейм третій з особистим рекордом (8590).

Всі результати HypoMeeting у Ґьотцісі