«Діамантова ліга»: перемога Ярослави Магучіх та лідери світового сезону в Сямені й Цюриху

2503
Фото ©Eric Bellamy

Змагання наприкінці сезону, як і на його початку, часто сповнені несподіванок. З одного боку, головний старт сезону (у 2023-му таким був чемпіонат світу в Будапешті) позаду, а саме до нього спортсмени готуються підійти на піку форми. З іншого, разом з одним піком проходить і інший – пік відповідальності. Тож часто саме після таких турнірів атлети все ще демонструють свої особисті рекорди. Не став винятком і 2023-й та етапи «Діамантової ліги» в Цюриху й Сямені.

Українка Ярослава Магучіх приїхала в Сямен у статусі чемпіонки світу й одне за одним на неї знову посипалися питання про світовий рекорд. Учениця Тетяни Степнової, як і раніше, лиш підтвердила бажання подолати цю висоту. А поки ж перемогла, потворивши найкращий результат сезону в світі – 2.02. м.

«Щаслива покращити свій найкращий результат сезону. Не очікувала, що зроблю це зараз, адже почувалася дещо стомленою. Думаю, 2.02 принесли радість уболівальникам. І так, я б хотіла побити світовий рекорд, це моя мрія, – говорить Ярослава Магучіх в інтерв’ю організаторам. – Перед чемпіонатом світу я відчувала стрес, але все ж більшу частину часу насолоджувалася змаганнями. Мої результати важливі не лише для мене, а й для моєї країни. Тож і надалі прагну найкращого».

Ще одна українка Юлія Чумаченко стала п’ятою (1.85 м). Друге й третє місце з результатом 1.92 м розділили словенка Ліа Апостоловскі й австралійка Елінор Паттерсон.

З найкращим результатом сезону 400 метрів з бар’єрами в Сямені пробігла українка Анна Рижикова. Подолавши дистанцію за 54.35 с, вона фінішувала п’ятою. Вікторія Ткачук посіла сьоме місце (55.25 с). Перемогла Рашелл Клейтон з Ямайки (53.56 с).

Найкращими результатами сезону завершилися 800 метрів серед чоловіків (Еммануель Ванйоньї (Кенія) – 1:43.20 хв) і 3000 метрів серед жінок (Беатріс Чебет (Кенія) – 8:24.05 хв). А американець Крістіан Коулмен повторив найкращий результат сезону в світі з бігу на 100 метрів (9.83 с).

***

В Цюриху змагалася лише одна українка – Марина Бех-Романчук. З п’яти спроб лише одна була заліковою. Проте вона принесла Марині п’яте місце з потрійного стрибка – 14.37 м. Перемогла венесуелка Юлімар Рохас (15.15 м).

У секторі для стрибків з жердиною боротьба за перемогу, як і на чемпіонаті світу, точилася між австралійкою Ніною Кеннеді та американкою Кейті Мун. Проте цього разу переможниця була лише одна – Кеннеді. Вона з першої спроби подолала 4.91 м, встановивши при цьому рекорд континенту й найкращий результат сезону в світі. Мун друга (4.81 м).

Відзначимо також перемогу з національним рекордом з бігу на 110 метрів з бар’єрами швейцарця Джейсона Джозефа (13.08 с) та перше місце з бігу на 400 метрів Шон Міллер-Уйбо з Багам (51.83 с), яка лише кілька місяців тому стала мамою.

Попередня статтяЯрослава Магучіх: “Перед кожним своїм стрибком у фіналі казала собі, що маю виграти лише золото”
Наступна статтяGala dei Castelli: Андрій Проценко перемагає з рекордом змагань!