Головні інтриги чемпіонату України в приміщенні, або в передчутті Глазго

1034
Дмитро Нікітін. Фото: Дмитро Путінцев/ФЛАУ

Зимовий легкоатлетичний сезон-2024 у самому розпалі, адже попереду чемпіонат України в приміщенні, який 2-4 лютого відбудеться у київському манежі КМШВСМ.

«Цей чемпіонат є головним національним стартом сезону в зимовий період. На ньому можна перевірити та зробити висновки про поточний стан готовності спортсменів, а також у разі необхідності скорегувати процес підготовки до головних змагань року, – розповідає державний тренер збірної України з легкої атлетики Олексій Сердюченко. – Крім того, Федерація легкої атлетики України активно працює над організацією змагань на високому рівні. Ми прагнемо, щоб наші головні національні турніри стали яскравими і привабливими як для учасників, так і для вболівальників та партнерів; щоб усе більше людей дізнавалися та відкривали для себе легку атлетику, адже нам є що показати.

Більшість ідей потребують значних ресурсів і часу для реалізації, тому вони плануються на літній сезон. Але навіть на цьому чемпіонаті на учасників та вболівальників очікують ряд нововведень і приємних несподіванок!»

Крім того, упродовж трьох днів атлети боротимуться не лише за медалі, але й за нормативи на чемпіонат світу в приміщенні, який 1-3 березня відбудеться в Глазго (Шотландія).

«Враховуючи нинішню ситуацію в країні та специфіку підготовки лідерів національної збірної команди в цьому олімпійському році, велика група топ-атлетів не братиме участь у чемпіонаті України. Причини дуже індивідуальні для кожного окремого випадку, але всі вони були заздалегідь відомі та погоджені з тренерським штабом та керівництвом ФЛАУ», – зазначає Олексій Сердюченко. Та додає: «На цих змаганнях ми не побачимо Ярославу Магучіх і Марину Бех-Романчук, Андрія Проценка й Романа Кокошка, а також лідерок з бігу на 400 метрів з бар’єрами Анну Рижикову та Вікторію Ткачук.

Умови кваліфікації на чемпіонат світу в Глазго дуже жорсткі, особливо в технічних видах, де кількість учасників чемпіонату обмежується 12-16 спортсменами. Прямі кваліфікаційні нормативи дуже високі – іноді перевищують результати, які зазвичай забезпечують спортсменам призові місця.

Однак очікуються цікаві протистояння з чоловічих та жіночих стрибків у висоту та довжину, з бігу на 60 і 400 метрів серед чоловіків та 60 метрів з бар’єрами серед жінок. Та й в інших видах програми є спортсмени, які здатні показати високі результати», – зазначає Олексій Сердюченко. 

Попри все у Києві буде за кого вболівати. Так, у секторі для стрибків у висоту змагатиметься низка провідних стрибунів. Серед них срібна призерка чемпіонату світу-2017 Юлія Левченко, переможниця Всесвітньої Універсіади-2019 Юлія Чумаченко, а серед чоловіків – призери юнацьких та юніорських континентальних першостей Дмитро Нікітін та Олег Дорощук і атлети, які цього сезону вже встановили або повторили свої особисті рекорди – Роман Петрук і Вадим Кравчук. До того ж Левченко, Чумаченко та Дорощук представляли Україну на літньому чемпіонаті світу в Будапешті.

Олег Дорощук. Фото: Дмитро Путінцев/ФЛАУ

Саме зараз з Острави до Києва прямує Олександр Погорілко, який 30 січня на етапі золотої серії Світового легкоатлетичного туру в приміщенні встановив особистий рекорд, вперше в кар’єрі вибігши з 47 секунд у манежі.

Участь у змаганнях візьме й бронзовий призер ІІІ Європейських ігор з потрійного стрибка Владислав Шепелєв.

«Слід розуміти, що шанси на потрапляння у Глазго можуть з’явитися доволі несподівано навіть у тих спортсменів, які зараз перебувають не на прохідних позиціях у світовому рейтингу, адже цей чемпіонат пропустить також велика група іноземних атлетів. Багато з них вже оголосили про це. Про інших стане відомо в період з 11 до 22 лютого, коли країни-учасниці подаватимуть фінальну заявку. Тобто інтрига щодо складу учасників чемпіонату світу, зокрема й від нашої країни, зберігатиметься майже до останнього», – підсумував Олексій Седюченко.

З розкладом змагань можна ознайомитися за посиланням.

Попередня статтяСклад команди для участі в юніорському чемпіонаті ABAF в приміщенні
Наступна стаття2.04! Ярослава Магучіх починає 2024-й з найкращого результату сезону у світі