Окуповані території та міжнародні трансфери: ФЛАУ поділилася досвідом зі спортивними федераціями

220
26 січня Міністерство молоді та спорту України разом з Національним олімпійським комітетом провели  семінар-нараду, яка була присвячена декільком гострим питанням.
 
Зокрема, мова йшла про правове врегулювання адаптації спортсменів тимчасового окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та про міжнародні трансфери спортсменів. Обидва питання розглядалися на прикладі досвіду, який був напрацьований Федерацією легкої атлетики України.  На зустрічі були присутні президент НОК Сергій Бубка, представники Мінмолодьспорту, а також керівники національних федерацій з олімпійських видів спорту. Докладали – члени виконкому ФЛАУ Андрій Комаров та Михайло Медвідь.
 
Представники спортивних федерацій, наприклад, дізналися що в легкій атлетиці була створена нова Федерація АР Крим, альтернативна колишній, що відійшла до складу Всеросійської. Вона об’єднала спортсменів, які зберегли вірність Україні – як тих, хто живе в Криму, так і тих, хто був вимушений покинути окуповані території. Відповідно, це надало можливість атлетам виступати за команду Криму на національних змаганнях, а ФЛАУ – говорити про нелегітимність яких би там не було змагань з легкої атлетики на окупованій території в Криму. Таким чином, захищаються інтереси не тільки української легкої атлетики, але й нашої країни в цілому.
 
Також при ФЛАУ була створена Комісія з питань протидії організації неправомірних заходів і змагань, та участі в вирішенні цих питань Федерації легкої атлетики України. Її очолив Андрій Комаров. Зокрема, ця комісія відслідковує легкоатлетичні змагання, що проводяться на окупованих територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей та оперативно реагує на подібні факти – направляє протести до міжнародної, європейської федерацій, а також Всеросійської федерації легкої атлетики. Якщо системно, аргументовано, юридично грамотно підходити до цих питань, діяти жорстко, рішуче, то завдяки апеляціям подібні змагання визнаються і світовою спільнотою, і ВФЛА як нелегітимні.
 
Найбільше дискусій серед присутніх на семінарі представників національних федерацій з олімпійських видів спорту викликав пункт про компенсації за спортсменів, які від’їжджають в інші країни. Тут маються на увазі будь які держави, але наразі більша частина подібних питань виникає через кримських атлетів, які переходять виступати за Росію. Андрій Комаров та Михайло Медвідь розповіли, які механізми використовує ФЛАУ. Зокрема це пряма грошова компенсація та компенсація у вигляді надання можливості проведення учбово-тренувальних зборів. Що стосується коштів, які отримуються за трансфер, то вони витрачаються виключно на підготовку атлетів, які залишаються в Україні, також частина їх переходить у відповідні регіональні федерації, звідки спортсмен від’їжджає.
 
Також відбулася доповідь президента ФЛАУ, заступника Міністра молоді та спорту України Ігоря Гоцула по декільком питанням, які стосуються життя та діяльності національних федерацій. Про ті кроки, які робить Міністерство щодо розробки чіткого і прозорого алгоритму розподілу грошей по видам спорту. Також відбувся діалог щодо проблем, які існують в принципах присвоєння спортивних звань в Україні. Різких дій тут приймати не будуть, адже спортивні звання – це достатньо сильна мотивація для спортсменів і тренерів. Але з тим, що міняти щось необхідно, погодилися усі. Також на семінарі-нараді її учасники прийшли до єдиної думки, що до кінця року припинить своє існування в українському спорті консолідований залік.
 
Окрім того Ігор Гоцул роз’яснив, як Мінмолодьспорту рухається щодо пілотного проекту по делегуванню повноважень національним федераціям. Вісім федерацій вже подали свої заявки на участь в експерименті, а після цього семінару-наради своє бажання приєднатися до нього висловили ще декілька.
Попередня статтяЮлія Левченко – лауреат премії Junior Sports Awards у номінації «За волю до перемоги»
Наступна статтяАнастасія Мохнюк показала найкращий результат сезону у світі!