Луцьк-2020: постскриптум від Ігоря Гоцула

245
29-30 серпня в Луцьку відбувся головний старт національного легкоатлетичного сезону – чемпіонат України. Він був насичений як подіями в спортивних секторах, так і поза ними. Про результати змагань ми вже повідомляли. Про його позазмагальну складову прес-службі Легкої атлетики України розповів президент ФЛАУ Ігор Гоцул.
 
– З точки зору емоційної складової і спортивних результатів, певно, це був один з найуспішніших чемпіонатів України. Хоча через коронавірусний карантин ми змушені були відмовити глядачам у вході на стадіон, атмосфера на «Авангарді» була чудовою. Спортсмени, тренери, члени нашої Федерації скучили за змаганнями, за їхньою атмосферою, і це відчувалося в кожній складовій. Тому чемпіонат вийшов дуже емоційним і запам’ятався великою кількістю високих результатів, пори те, що значну частину сезону спортсмени змушені були тренуватися в достатньо складних умовах.
 
І до чемпіонату, і під час нього, відбулося багато зустрічей, обговорень, дискусій, які будуть визначальними при формуванні плану наших майбутніх дій. Люди дуже тепло відгукувалися і щодо організації змагань, і хочу щиро подякувати нашим колегам з Волинської ФЛА, які доклали максимум зусиль, аби забезпечити всіх гостям міста максимальний комфорт. Суддівському корпусу, який дуже грамотно побудував і підготовку, і саме проведення чемпіонату – він був яскравим, динамічним, видовищним. Офісу ФЛАУ, який також дуже добре відпрацював в підготовці. У нас була дуже цікава і інноваційна телетрансляція, яка дозволяла фахівцям дивитися саме той вид програми, який їх цікавив.
З іншого боку вона була дуже збалансованою, якісною за коментарем, телекартинкою, насиченістю.
 
Під час національної першості відбувався відбір на чемпіонат Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій, який цього року буде для нас головним міжнародним стартом. Реагуючи на побажання спортсменів і тренерів, ми змінили наш підхід до відбору на чемпіонати АБАФ і різко збільшили чисельну кількість команди. Адже більшість спортсменів говорили, що для них дуже важливо знову відчути атмосферу змагань, отримати досвід, зануритися в круговерть подій, і на рівні психології, тактильних відчуттів придбати певну душевну рівновагу і потім спокійно входити в підготовку до наступного сезону.
 
Тому буквально напередодні чемпіонату Виконком ФЛАУ прийняв пов’язану з цим низку рішень. Під час чемпіонату ми провели ще один Виконком, на якому були прийняті зміни до календаря ФЛАУ. Зрозуміло, що ці рішення болісні, але ми всі маємо розуміти, що весь світ сьогодні поставлений в дуже складні умови, коли не можливо щось прогнозувати на тривалий період, навіть на декілька днів. Ситуація з епідемією змінюється дуже швидко, і, відповідно, ми маємо реагувати, адже людське життя – це найвища цінність. І будь-які наші бажання провести змагання не зрівнянні з ним.
 
Багато зустрічей відбулося з керівниками територіальних ФЛА. Зараз важливий період. Ми формуємо певне бачення на наступне чотириріччя, нашу програму дій, завдання. І тому важливо було звірити годинники. Дуже багато обговорили, що і як ми робимо, на чому акцентуватимемо увагу. Дуже багато вже зроблено, але не має меж досконалості, зробити потрібно ще більше. З чого складатиметься це «більше» – якраз і обговорювали.
 
 
Другий момент – майбутні вибори до місцевих рад. Ми продовжуємо нашу активну роботу щодо будівництва і реконструкції спортивних споруд. Вже зараз ми ведемо прямі перемовини з потенційними кандидатами в мери, депутати місцевих рад, аби відстоювати нашу зацікавленість в подібних проєктах. Дуже важливим елементом наших обговорень з членами легкоатлетичної спільноти було те, у кого з кандидатів більше шансів. Ми не можемо чекати, коли людину оберуть, і вже потім до неї стукати в двері. Потрібно йти на випередження, це дуже важливий момент.
 
Назву два приклади. Перший – Луцьк. З цим містом і його керівництвом нас пов’язують давні партнерські, а також вже добрі людські відносини. Ми вже анонсували амбіційні плани щодо подальшого розвитку цих стосунків. Зокрема, ми хочемо, щоб в Луцьку з’явився легкоатлетичний манеж. І зараз відбулася така зустріч з керівництвом міста і одним з кандидатів на посаду міського голови, під час якої ми обговорювали дане питання.
 
Другий приклад – місто Нововолинськ Волинської області. В результаті наших зусиль якраз в період чемпіонату там відкрився новий стадіон. Я з’їздив туди на урочисту церемонію. Ми отримали ще один дуже цікавий спортивний об’єкт, з шістьма доріжками по колу, синтетичним покриттям, легкоатлетичними секторами. Зараз стадіон готується до сертифікації на п’яту категорію ІААФ. І там же з чинним мером, який є кандидатом на переобрання на новий термін, ми обговорили нашу стратегію на майбутнє: як наповнити життям цей стадіон, які змагання ми хотіли б там бачити. Також домовилися, що місто починає працювати над проєктом ще одного стадіону – невеликого тренувального, але сучасного, з синтетичним покриттям, який дасть можливість розвивати легку атлетику в місті і буде доповненням до діючого основного стадіону.
 
 
Велика кількість запитань надходила від колег щодо майбутніх виборів в ФЛАУ: як вони відбуватимуться, які норми. З цього приводу я запишу низку відеоблогів з детальним роз’ясненням багатьох моментів. Але на деяких я хочу зупинитися вже зараз:
 
  1. У нас при виборі керівних органів не існує гендерних квот, і про це слід пам’ятати.
  2. У нас існує достатньо чітка норма в Статуті про те, що під час виборів керівних органів Федерації голосування відбувається виключно таємно. Ця норма закликана захистити наших колег від спроб якогось тиску на них і від того, щоб хтось потім не опинився в неприємній ситуації. Ще раз на це звертаю увагу.
 
Наші територіальні федерації рухаються, розвиваються, вдосконалюються. І у зв’язку з цим інколи потребують допомоги. Ми домовилися, що найближчим часом я відвідаю декілька ТФЛА для зустрічей з їхнім активом, роз’яснення певних моментів і, що є найважливішим, допомогти їм краще організувати свою діяльність. Наприклад, в одній області скоро будуть вибори. Президент тамтешньої ТФЛА довго перебував на своїй посаді, вони підтверджували його повноваження, не особливо переймаючись дотримання статутних норм. Але зараз, коли будуть обирати нового президента, а також коли вся українська легка атлетика виходить на новий рівень організації, при якому виконання всіх юридичних моментів є обов’язковим, члени федерацій попросили мене приїхати і пояснити: сьогоднішні тенденції, яку логіку закладено до Статуту ФЛАУ, які є підводні каміння, кейси, з якими стикалися інші наші ТФЛА. Ось такі спілкування мають в мене відбутися найближчим часом.
Попередня статтяСімейне золото, спринтерські реванші та п’єдестал довжиною в сантиметр
Наступна статтяЮлія Шматенко: «Високий результат був потрібен для повернення впевненості у своїх силах»